Lukijalta: Kaikkien kuntalaisten liikuntapuisto

Muutamia näkökulmia Itä-Savossa 3.6. olleeseen nk. Senioripuistohanketta käsittelevään mielipidekirjoitukseen.

Enonkoskella lokakuussa 2020 torpatussa Senioripuistohankkeessa oli alunperin kyse kirkonkylän Tervarannan rantaan tulevasta esteettömästä ja saavutettavasta laiturista, sekä sen läheisyyteen tulevasta liikuntapuistosta. Tervaranta palvelisi sijaintinsa puolesta parhaiten erityisesti lähellä asuvia ikäihmisten tarpeita, mutta samalla myös kaikkia muita enonkoskelaisia. Myös lapsiperheitä sekä liikuntarajoitteisia.

Näkemys siitä, että hankkeella olisi haluttu erottaa väestön osia toisistaan on erikoinen. Jos aidosti halutaan huomioida esteettömyys ja saavutettavuus, kaikkien ikäryhmien osalta, silloinhan se tarkoittaa myös sijaintia. Ulkoliikuntapaikan tulee ilman muuta olla lähellä niitä, ketkä sitä eniten tarvitsevat, jotta he ylipäänsä pääsevät sinne – nimenomaan kävellen. Samoin uimapaikan, jossa laiturin tulisi olla sellainen, että siitä pääsisi luiskaa pitkin joko pyörätuolilla tai kävellen järveen.

Senioripuistohankkeen nimellä kulkeneesta liikuntapuistosta on maalailtu mm. Enonkosken kunnan budjetin mahdollisesti pahastikin pois tasapainosta heilauttavaa hanketta siksi, että ”puisto tulisi niin kalliiksi”. Tällainen näkemys ei ole millään tasolla realistinen. Esimerkiksi Lappset Oy on yksi palveluntarjoaja, joka pystyy tällaisen puiston toteuttamaan kohtuullisilla kustannuksilla.

Enonkosken Työväenyhdistys ry:ta on kiinnostanut Senioripuiston kaltainen projekti siksi, koska esteetön ja saavutettava ulkoliikuntapuisto, kulki se sitten millä nimellä tahansa, sekä laituri, ovat täysin toteutettavissa olevia pienen mittakaavan investointeja. Mikäli ne vain halutaan toteuttaa. Eli mikäli halutaan huomioida kaikkien kuntalaisten tarpeet tasapuolisesti – myös kirkonkylällä.

Eivät tällaiset hankkeet kunnan budjettia raiteiltaan suista. Ja kaikkien käytössähän nämä tällaiset liikuntapaikat tietenkin olisivat, mutta niiden myötä tulisi erityisesti ikäihmisten sekä liikuntarajoitteisten enonkoskelaisten tarpeet huomioitua myös rauhallisen sijaintinsa puolesta.

Eivät tällaiset hankkeet kunnan budjettia raiteiltaan suista.

Tervarannassa oli ja on edelleen puitteet kohdillaan. Tämä ei tarkoita sitä että pyrkimys olisi eristää alueita, tai ihmisiä toisistaan. Monipuolisuutta voi olla pienessäkin kunnassa, ja se olisi runsaus sekä rikkaus kunnan tarjontaan.

Hyvässä hengessä jatkamme yhteistyötä yhteisten asioiden hoidossa, tyytyväisinä asiasta virinneeseen julkiseen keskusteluun, jossa päätöksenteon perusteita on avattu laajemmin myös kuntalaisille.

Tauno Nurmio

Puheenjohtaja

Marja Laitinen

Sihteeri

Enonkosken Työväenyhdistys ry.

Kommentoi