Lukijalta: Sote-mietteitä

Sote-asia puhuttaa jatkuvasti. Olen miettinyt sitä, mikä tai mitkä asiat aiheuttavat tämän tilanteen, että asia ei etene. Ja onko koko asialla yli päätään etenemisen edellytyksiä? Olen tullut siihen johtopäätökseen, että tässä muodossa sillä ei ole. Tätä meiltä tuntuu olevan myös EVA:n puheenjohtaja.

Seuraan tilannetta tietenkin savonlinnalaisesta näkökulmasta. Meille annettiin aikoinaan mahdollisuus valita, mihin sote-alueeseen me haluamme kuulua. Ja päätös oli yksimielinen: Pohjois-Savo. Mihin tämä päätös kariutui ja mistä syystä?

Minusta Anja Backman analysoi hyvin tätä asiaa joku aika sitten. Ministeri Kiurun oli mahdotonta pysyä siinä lupauksessa, että meidän valintamme mukaan voitaisiin edetä. Hän joutui esittelemään asian hallituksen enemmistön päätöksen mukaisesti. Olisi vaatinut ministeriltä poikkeuksellista siviilirohkeutta pitää kiinni lupauksistaan. Ilmeisesti olisi tullut hallituskriisi. Ymmärrän kyllä ministeri Kiurua, mutta ymmärtäisin vielä enemmän, jos hän olisi pitänyt kiinni lupauksestaan.

Ja mistähän tämä johtui? Se johtui tästä keskustan aikoinaan masinoimasta maakuntamallista, josta nykyhallitus käyttää nimitystä hyvinvointialue. Tältä pohjalta asiaa on viety eteenpäin. Maakuntien sote. Tähän se karahti.

Kun Savonlinnan kaupunginvaltuustossa tämän hallituksen päätöksen jälkeen äänestettiin siitä, ryhdytäänkö neuvottelemaan tältä pohjalta, äänestin sen puolesta. Muistan miettineeni, että tämä on aivan turhaa miten äänestää. Perusasiaa se ei muuta. Mutta ainahan tietysti voi neuvotella ja pitääkin. Minun näkemykseni siitä, että Pohjois-Savo on meille paras vaihtoehto, ei ole muuttunut. Tietysti sekään ei vielä takaa mitään. Yhteistyön toimivuuteen Mikkelin kanssa en jaksa uskoa. Eikä tätä uskoa löydy myöskään johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen kirjoituksesta (Itä-Savo 9.6.-).

Tilanne on nyt se, että kaikki ne mallit, joita nykyisen sote-uudistuksen pohjalta meille tarjotaan ovat vain ja ainoastaan huonoja. Ainoa kelvollinen vaihtoehto on, että tämä sote-malli romutetaan ja rakennetaan koko sote-uudistus toiselta pohjata. Ilman tätä maakuntasidonnaisuutta.

Ainoa kelvollinen vaihtoehto on, että tämä sote-malli romutetaan.

Oma puolueeni KD on alun alkaen ollut sitä mieltä, että Suomessa riittäisi viisi sote-aluetta. Ne ovat nämä nykyiset erva-alueet. Maakunnat eläkööt omaa elämäänsä. Sote-uudistus on varmasti paikallaan, mutta siinä pitää miettiä tarkoin, missä laajuudessa ja mikä on todellinen tarve.

Arto Liukko

Kaupunginvaltuutettu,

kuntavaaliehdokas (kd.)

Savonlinna

Kommentoi