Lukijalta: Kansainvälinen vierailija-ateljee Nälkälinnanmäelle

Kuntavaalien alla ja hävityn kulttuurikaupunkihakemuksen jälkeen, on hyvä miettiä millainen kulttuurikaupunki Savonlinna on tulevan vaalikauden päättyessä.

Savonlinnaa ja kuvataidealaa hyvin tuntevien ihmisten kanssa syntyi kerran keskustelussa ajatus siitä, kuinka Nälkälinnanmäki ja sen vanha kirjastorakennus voisivat toimia kansainvälisenä huippuluokan vierailija-ateljeena.

Vuonna 1964 valmistunut kirjastorakennus on edustava näyte aikansa arkkitehtuurista ja keskellä ainutlaatuista kulttuurihistoriallista ympäristöä. Se on inspiroiva ympäristö taiteen tekijöille. Rakennuksen muuttaminen ateljee- ja työtilaksi taiteilijoille toisi useita hyötyjä kaupunkiin.

Palaute taiteen ammattilaisilta, joiden kanssa sittemmin olen ajatuksesta puhunut – kuraattorilta, galleristilta ja residenssiä pitävältä taiteilijalta – on ollut rohkaisevaa. Tiloille on kysyntää, Savonlinna on mielenkiintoinen. Yhteinen viesti oli, että rima pitää asettaa korkealle kansainväliselle tasolle, yhteistyökumppaneiksi haettava uusia kiinnostavia näkökulmia etsiviä kulttuurialan instituutioita eri puolilta maailmaa.

Taiteilijat voidaan valita sekä kutsujen että avoimien tai kohdistettujen hakujen perusteella siten, että ateljeessa työskentelevien taiteilijoiden kesken on mahdollista syntyä erilaisista taustoista ja näkökulmista nousevaa uutta luovaa vuorovaikutusta. Residenssitoiminnan käyttörahoitus on mahdollista rakentaa paljolti apurahojen ja sponsorirahoituksen kautta, mutta kaupunkia tarvitaan ainakin kiinteistöremonttiin.

Riittävän mielenkiintoinen ja korkeatasoinen vierailija-ateljee luo kaupungille mainehyötyä, joka luo aina vetovoimaa. Se avaa yhteistyömahdollisuuksia talousalueen taide- ja kulttuuritoimijoille ja olisi osa Savonlinnassa kasvavaa kuvataidekeskittymää. Residenssiin valitut taiteilijat sitoutuvat asettamaan osan teoksistaan näytteille kesäajaksi, jolloin tila avautuu myös yleisölle. Kiinnostavaa kuvataidetta kaivataan myös kaupunkialueelle.

Tiloille on kysyntää, Savonlinna on mielenkiintoinen.

Jätän ajatuksen uudelle valtuustolle pohdittavaksi – poliittiseen väriin katsomatta, kaikkien hyödynnettäväksi, rakkaudesta taiteeseen.

Pete Pakarinen

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka