Lukijalta: Oikeaa demokratiaa vai väärää

Savonlinnassa on käyty keskustelua kuka on oikeassa ja kuka väärässä.

Osaa luottamushenkilöstä on syytelty milloin missäkin asiassa ja tuotu esille, etteivät henkilöt olisi yhteistyökykyisiä. Syyttelyt on tehty julkisesti tarkoituksena vahingoittaa näitä henkilöitä ja heidän näkemyksiään.

Joku on syytellyt koko kaupunginhallitusta ja tuonut esille, että hänen omalla toiminnallaan asiat kyllä hoituisivat. Kaupunginhallituksessa on tehty päätöksiä ja asioista on äänestetty, niin kuin demokraattiseen päätöksentekoon kuuluukin. Se ei ole mielestäni riitelyä, eikä päätöksentekokyvyttömyyttä.

Kyse on kuitenkin siitä, kuinka ja mitä virkamiehet kaupunginhallitukselle valmistelevat päätettäväksi. Poliittinen ohjaus toki on osansa ja se kuuluu hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtajalle.

Yhteistyö on myös toisten esitysten, toiminnan ja heidän näkemystensä hyväksymistä. En näe demokratiana sitä, että olisimme aina vain yhden puolueen, keskustan, asioiden edistäjänä ja hyväksyisimme ne kiltisti kuunnellen. Ei myöskään ole oikeudenmukaista se, että virkamiesten tahto olisi ainoa oikea ja toteuttamiskelpoinen esitys. Oikeudenmukaista ei myöskään ole se, että virkamiehet puuttuvat poliittiseen toimintaan ja päätöksentekoon.

Demokraattiseen päätöksentekoon kuuluvat äänestykset – voitot ja häviöt. Näillä on menty aina ja mennään tulevaisuudessakin. Luottamukseni on demokraattisessa päätöksenteossa, koska mikään kansanvallan osalta ei ole muuttunut.

Demokraattiseen päätöksentekoon kuuluvat äänestykset – voitot ja häviöt.

Olen itse nähnyt myös kuntalaisten mielipiteen tärkeänä. Sote-asiassa kaupungin virkamiesjohto esitti kuntalaiskyselyä ja se myös toteutettiin.

Sote-uudistuksessa Pohjois-Savo oli meille SDP:ssä jo selviö, joskin kuntalaiskyselyn tulos vahvisti asiaa edelleen. Kyselyn tulos oli voimakkaana suunnannäyttäjänä ja sitä tuli mielestäni lähteä edistämään. Loppujen lopuksi tulikin esille, ettei päättäjistä iso osa nähnyt mitään merkitystä kuntalaisten tahdon huomioinnille. Keskusta, perussuomalaiset ja kristilliset viittasivat kintaalla kuntalaisten näkemykselle.

Olen ihmeissäni myös tästä jatkuvasta riitelyn esille tuomisesta. Tarkastuslautakunta kohdisti mediassa näkemyksensä riitelyyn. Ihmettelen suuresti asiaa, sillä olisin nähnyt tarkastuslautakunnan tehtäväksi tarkastella virkamieshallintoa ja asioiden valmistelua. Itse en ole havainnut kokouksissa riitelyä ja ihmettelen siksi tarkastuslautakunnan lausuntoa ja tiedotetta medialle. Ihmettelen myös sitä, ettei tarkastuslautakunta ole kuullut kaupunginhallituksen varapuheenjohtajia.

Päätöksenteon toiminnallisuutta tulee edistää ja avoimuutta lisätä.

Virkamiehille kuuluu ainoastaan asioiden valmistelu ja esittely, luottamushenkilöille päätöksenteon vastuu.

Eija Stenberg

Kuntavaaliehdokas (sd.)

Savonlinna

Kommentoi