Lukijalta: Keskussairaalan edunvalvontaa jatkettava

Savonlinnan keskussairaalan on säilyttävä! En ole vielä tavannut yhtään Savonlinnan seudun asukasta, saati poliitikkoa, joka ei olisi tästä asiasta samaa mieltä. Keinoista ollaan montaa mieltä.

Savonlinnan kaupungin edunvalvontamuistioiden ykkösasiana on vähintään pari vuotta ollut vaatimus, että niin Savonlinnan kuin kaikkiin muihinkin nykyisiin keskussairaaloihin turvataan ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon päivystystoiminta keskeisten erikoisalojen, kuten kirurgian, sisätautien ja anestesiologian osalta. Lisäksi on vaadittu, että terveydenhuoltolaki ja keskittämisasetus on muutettava vastaamaan tätä linjausta.

Viime syyskuussa Savonlinnalta kysyttiin haluammeko kuulua Etelä-Savon vai Pohjois-Savon maakuntaan ja sitä kautta vastaavaan hyvinvointialueeseen. Tuolloin eivät kumpikaan, ei Pohjois-Savo ja Kuopio sen paremmin kuin Etelä-Savo ja Mikkeli, pystyneet lupaamaan Savonlinnalle keskussairaalatason säilymistä.

Lokakuussa valtioneuvosto teki hallitusohjelman mukaisen päätöksen Itä-Savon kuntien kuulumisesta Etelä-Savon hyvinvointialueeseen. Samalla keskussairaalan säilyminen laitettiin katkolle vuodesta 2032 lähtien. Puoluekannasta riippumatta olemme varmaankin samaa mieltä, että Savonlinnan edunvalvonta petti pahemman kerran.

Tuoreimmissa edunvalvontamuistioissa Savonlinna vetoaa yhdessä Meri-Lapin kuntien kanssa valtakunnan päättäjiin, että sekä Savonlinnan että Länsi-Pohjan keskussairaalan ympärivuorokautiset yhteispäivystykset vuoteen 2032 saakka tulee lakipykälin velvoittaa muutettavaksi toistaiseksi voimassaolevaksi. Lakiin kirjaamista vaati myös kaikista Savonlinnan puolueista koostunut karvalakkilähetystö jo marraskuussa 2019 käydessään Helsingissä kertomassa hallituksen keskeisille sote-ministerityöryhmäläisille ahdingostamme. Tulokset jäivät silloin laihoiksi.

Tällaista edunvalvontatyötä, tosin paremmin tuloksin, on meidän Savonlinnan päättäjien sinnikkäästi jatkettava niin nykyisten, kuin tulevien hallituspuolueiden, etenkin oman puolueen valtaa käyttäviä kohtaan. Lakiin kirjaaminen antaa parhaan turvan Savonlinnan keskussairaalan säilymiselle.

Lakiin kirjaaminen antaa parhaan turvan Savonlinnan keskussairaalan säilymiselle.

Antaisikohan vapaa-ajanasukkaiden kaksoiskuntalaisuus lisäperusteita sekä Savonlinnan että Mikkelin keskussairaaloiden säilymiselle? Onhan Etelä-Savo yli 40 prosentillaan maakunnista ylivoimainen ykkönen kesäasukkaiden osuudessa asuntoväestöstä.

Jouni Koskela

Kaupunginvaltuuston 3. vpj.,

kuntavaaliehdokas (kd.)

Savonlinna

Kommentoi