Lukijalta | Etätyötä on saatava kokeilla

Miten etätyö onnistuisi omassa työssäni? Osa työtehtävistä on sellaisia, että niitä voi kasata samalle päivälle ja toteuttaa kerralla yhtäjaksoisesti. Miten työnantaja suhtautuisi, jos tekisin tällaisen päivän maanantaina – niin ei tarvitsisi lähteä ajelemaan sunnuntairuuhkaan. Voisin tehdä lisäksi tiistai–torstain asiakaskäyntejä loma-asunnoltani käsin, josta kohteisiin on lyhyempi matka. Kirjalliset raportit voisin tehdä loma-asunnollani sopivina päivinä.

Iäkäs vanhempani kaipaa apua koti- ja pihatöissä vanhassa isohkossa kotitalossaan. Olisiko siellä tyhjää huonetta, vaikka syksy-talvikauteen etätyöpisteelle, kun mökillä alkaa olla kolkkoa ja pimeää? Samalla tulisi seurattua vanhempani kuntoa ja kuinka hän selviytyy nykyisessä asunnossaan ja pihapiirissä. Olisi sekin huoli pois mielestäni.

Olisipa kuntakeskuksessa tarjolla valmiina toimistotila työpöytineen ja -tasoineen sekä erityisesti nopeilla kuituyhteyksillä. En haluaisi vielä rakentaa lisätilaa mökilleni ennen kuin olen kokeillut etätyötä käytännössä. Tämä mahdollistaisi myös työajan erottamisen vapaa-ajasta ja omat päivittäiset rauhalliset työtunnit pois perhehälinästä.

Jospa vielä onnistuisin saamaan tilojen myötä käyttäjistä mukavia työkavereita ja keskusteluihin vertaistukea toisiamme kannustaen. Parannettaisiin maailmaa ja kehitettäisiin uusia ideoita paikkakunnan yritys- ja yhdistystoimintaan. Saattaisimme keksiä työpisteillä yhteistyötä keskenämme.

Edellä mainittuja esimerkkejä pyörii vakituisten loma-asukkaiden mielessä. Yhteisöllisyys ja jopa lapsuuden aikaiset muistot ja tunnesiteet paikkakuntaan palautuvat mieleen. Täällä haluttaisiin olla enemmän ja saada uutta laatua omaan elämään. Nämä ratkaisut vaativat kuitenkin rohkeutta, mutta niitä haluttaisiin kokeilla ennen mittavimpia päätöksiä.

Nyt meidän paikkakunnan ihmisten tulee luoda edellytyksiä etätyön kokeilumahdollisuuksiin. Valmiita tiloja etätyöyhteyksineen tulee pystyä tarjoamaan vuokralle päiväksi, viikoksi, kuukaudeksi tai toistaiseksi.

Rohkaistaan asiaa miettivää kokeilemaan etätyötä ja sitä kautta olemaan pitempään sekä viihtymään paikkakunnalla. Tämä on helposti toteutettavissa, jos haluamme saada elinvoimaa sekä jatkossa lisäasukkaita perheineen käyttämään palvelijamme.

Olaan aktiivisia ja laitetaan toimeksi!

Jorma Mattinen

Ex-kunnaninsinööri ja rakennustarkastaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka