Lukijalta: Pelastustoimi on tärkeä osa sote-uudistusta

Tulevassa hyvinvointialueiden valmistelussa ja siitä käytävässä keskustelussa on päällimmäisenä ollut koko ajan maakuntien merkitys sote-palveluiden järjestäjinä.

Sote-palvelut ovat meille kaikille tärkeitä ja ne pitää pystyä tuottamaan jatkossakin täällä Savonlinnan alueella kaikille mahdollisimman tasapuolisesti ja laadukkaasti. Savonlinnan sairaalan tulevaisuus on valtakunnan päättäjien käsissä. Tulevat viikot näyttävät, säilyykö sairaalamme myös tulevaisuudessa nykytasoisena.

Nykyiset hallituspuolueiden kansanedustajat ja ministerit ovat tässä asiassa ratkaisun tekijöinä. Paikallisella tasolla ei voida muuta kuin vaikuttaa kaikin tavoin omien puolueidemme kansanedustajiin, jotta he ymmärtäisivät asia tärkeyden ja sairaalamme säilymisen merkityksen alueemme asukkaille ja täällä lomaileville vähintään nykytasoisena myös tulevina vuosikymmeninä.

Hyvinvointialueiden valmistelussa on tärkeänä osana myös pelastustoimen palveluiden tuottaminen. Pelastustoimi on jäänyt taka-alalle koko hyvinvointialuekeskustelussa. Pelastustoimen osuus koko hyvinvointialueen rahoituksessa on lähes marginaalinen. Etelä-Savossa sen osuus noin 600 miljoonaa euroa kokonaisrahoituksesta on vajaat 13 miljoonaa euroa eli vain noin kaksi prosenttia koko budjetista. Tämän takia se ei ehkä ole kiinnostanut kuntapäättäjiä.

Tulisi kuitenkin muistaa, että toimivat pelastustoimen ja ensihoidon palvelut kuuluvat kaikille ihmisille asuinpaikasta riippumatta. Jos näitä palveluita ei pystytä tuottamaan jatkossa nykytasoisena, ihmisten turvallisuuden tunne ja hyvinvoinnin kokeminen haurastuu.

Pelastustoimen palvelut tulee toteuttaa lähipalveluina sopimuspalokuntien tuottamina harva-asutusalueilla. Sopimuspalokuntajärjestelmän jatkuvuus ja tarvittavat resurssit koko pelastustoimen turvaamiseksi pitää myös tulevien kuntapäättäjien varmistaa.

Toimivat pelastustoimen ja ensihoidon palvelut kuuluvat kaikille ihmisille.

Savonlinnassa niin kuin koko Etelä- Savossa pelastustoimen tehtävät tulevat lisääntymään väestön ikääntymisen, erilaisten riskien ja sään ääri-ilmiöiden lisääntymisen vuoksi.

Tulevien kunta- ja hyvinvointialuepäättäjien tulee miettiä, miten pystytään tuottamaan laadukkaat ja toimivat pelastustoimen palvelut sote-palveluiden rinnalla parhaalla mahdollisella tavalla maaseudun asukkaille ja täällä lomaileville matkailijoille.

Kari Jääskeläinen

Kuntavaaliehdokas (vas.)

Savonlinna, Savonranta

Kommentoi