Lukijalta: En jaksa, eikä kiinnosta

Kuntavaalien äänestysprosentti on perinteisesti maassamme ollut alhainen. Viime vaaleissa äänestysaktiivisuus oli 58,8 prosenttia. Siis lähes joka toinen jätti äänestämättä! Kuntavaalit ovat kuitenkin juuri ne tärkeimmät vaalit, joissa on mahdollisuus vaikuttaa oman arjen kannalta merkityksellisiin asioihin. Mutta, onko sillä sitten väliä, keitä sinne valtuustoihin ja lautakuntiin valitaan?

Ihmisten arki ja elinympäristö ovat kunnassa. Siellä ovat juuri ne päivittäiset arjen palvelut: neuvolat, sairaala, päiväkodit, koulut, urheilutilat, kadut, tiet, jäte- ja vesihuolto, sosiaali- ja terveyspalvelut, vanhuspalvelut jne. Siellä päätetään, miten ja millä kuljetaan, kävellään, minkälaisissa taloissa asumme ja missä käymme liikkumassa.

Elinympäristömme tilasta, peruspalveluista, kulttuurista, hankinnoista ja niiden kustannuksista, alueellisesta kehityksestä – näistä monista arkeemme kuuluvista asioista, joita harvoin tulee edes ajateltua, vastaavat merkittävissä määrin juuri kaupungit ja kunnat. Jokainen päätös vaikuttaa sinun arkeesi. Kunta on olemassa kuntalaisia varten.

Terveyspalveluiden palvelumaksut eivät ole suurituloiselle este. Pienituloisille maksuilla on suuri merkitys. Palveluasumisen kustannusten suuruus ei ole ongelma sellaisille, joilla on hyvä eläke tai paljon varallisuutta.

Suurimmalla osalla näin ei kuitenkaan ole. Myös yksityiset terveyspalvelut ovat monen pienituloisen ulottumattomissa. Hinta ei saisi muodostua esteeksi ihmisten hakeutuessa hoitoon. Kunnissa vaikutetaan myös lasten- ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin. Harrastusmaksujen suuruus voi olla este mieluisalle harrastukselle. Monelle hyvä harrastus jää haaveeksi kalliiden harrastusmaksujen vuoksi.

Sanonta ”porvari äänestää aina”, pitää täysin paikkaansa. Jos päättäjät valikoituvat vain hyväosaisten äänillä, on täysin selvää, että myös päätökset ovat hyvätuloisia suosivia. Kuinka monella tähän on varaa?

Hyvinvointi kuuluu kaikille.

Hyvinvointi kuuluu kaikille. Korona-aika on kurittanut meistä lähes jokaista, mutta erityisesti nuoria ja vanhuksia. Syrjäytyminen ja yksinäisyys ovat lisääntyneet. Näiden vaikutukset heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen. Näillä vaaleilla on merkitystä myös siihen, annetaanko haittojen näkyä tulevaisuudessa.

Siksi meidän jokaisen, jolla on äänioikeus, tulisi käyttää tätä valtaa. Sillä vallalla on suuri merkitys. Jokainen ääni lasketaan. Jos siis löydät itsellesi ehdokkaan, joka vastaa sinun arvojasi, anna hänelle äänesi. Sillä hän on silloin sinun äänesi.

Mervi Lipsanen

Kuntavaaliehdokas (sd.)

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka