Lukijalta: Senioreille tasa-arvoiset palvelut tulevaisuuteen

Kuntalainen aktiiviseen arkeen, erityislapsesta vanhukseen; tuettava kotona asumista, omaishoitajille intervallipaikkoja riittävästi ja vapaapäivät turvattava sekä kuultava jokaista asioissaan, iästä viis.

Seniorit ovat merkittävä paikallisten palveluiden käyttäjäjoukko. Ilman seniorikansalaisia moni paikallinen yritys olisi vaikeuksissa.

Tasa-arvoiset, turvalliset terveys- ja sosiaalipalvelut koko maassa, myös pitkien matkojen takaa. Varallisuus tai asuinpaikka ei saa ratkaista hoitoon pääsyn nopeutta tai sen laatua. Jokainen ihminen ansaitsee ihmisarvoisen hoivan maassamme vanhuksia unohtamatta.

Järjestöille maksuttomia tai kohtuhintaisia toimitiloja ja palveluita vahvistamaan osallisuutta ja hyvinvointia.

Vanhusneuvoston asema ja tehtävä turvattava edunvalvontaväyläksi ikäihmisten äänen välittämiseksi päättäjille, joten seniorikansalaisilla on oikeus tulla kuulluksi itseään koskevissa asioissa. Arvostus, asiantuntemus ja elämänkokemus nähdään voimavarana, unohtamatta heidän vastuuta sekä velvollisuuden tuntoa.

Sopivien asumisratkaisujen tuottaminen huomioitava kaavoituksessa, rakentamisessa; esteettömyys, palvelujen saavutettavuus huomioitava julkisilla liikennevälineillä.

Jokainen voi pitää kykynsä mukaan itsestään huolta mahdollisimman pitkään ja on hyvin tärkeää seurata toimintakyvyn muutoksia arjen selviytymisen kannalta.

Sote-uudistus jättää kunnille mm. koulutus-, kulttuuri- ja liikuntapalvelut.

Matti Kaukoranta

Kuntavaaliehdokas (sd.)

Savonlinna, Punkaharju

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka