Lukijalta: Järjestys kaupunkiin

Kansanedustajana ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajana yhteistyöni kaupunginjohtajan kanssa oli ongelmatonta. Pelisäännöt oli tehty selväksi. Virkamiehet valmistelevat asiat luottamushenkilöiden linjausten perusteella päätettäviksi. Kaupunginjohtaja oli hyvin aktiivinen, mutta hyvässä yhteisymmärryksessä luottamushenkilöiden kanssa.

Nyt tuntuu olevan toisin. Roolit ovat sekaisin. Luottamushenkilöt asetetaan kohtuuttomaan asemaan joutuessaan päättämään asioista vasta sen jälkeen, kun kaupunginjohtaja on jo kertonut julkisuuteen, mitä on asioista ”sopinut”. Järjestys on väärä ja rapauttaa luottamusta.

Luottamus vahvistuu, jos luottamushenkilöiden ”tyhmiinkin” kysymyksiin vastataan nöyrästi ja kaupungin tilanteesta annettava kuva on aina realistinen, eikä synkistelty budjettikäsittelyssä ja ylioptimistinen vaalien alla.

Ns. kuusikkoa vastaan on jo lähes puoli vuotta käyty Venäjältä tuttua ”näytösoikeudenkäyntiä”. Tosin sillä erolla, että nyt ei yritetä nujertaa oppositiota, vaan kaupunginhallituksen enemmistöä. Asian käsittelyä on pitkitetty kyseenalaisesti. Toistuvista pyynnöistä huolimatta on julkisuuslain vastaisesti myös kieltäydytty luovuttamasta jopa asianosaisille heidän oikeusturvansa kannalta keskeisiä asiakirjoja.

Huvittavaa, mutta myös huolestuttavaa on, että kaupungin lakimies nojasi esittelynsä vain yhteen, emeritusprofessori Pekka Viljaselta tilaamaansa lausuntoon. Kun menettelytapa kyseenalaistettiin, tilasi esittelijä asiasta lausunnon, samalta Viljaselta. Viljanen totesi, että pelkkä Viljasen lausunto on riittävä ja Viljasen asiantuntemus on riittävä.

Lapin käräjäoikeuden ja Rovaniemen hovioikeuden hylkäävien päätösten perusteella Viljasen asiantuntemus ei tosin ollut riittävä hänen perusteluna käyttämässään Kittilän tapauksessakaan.

Roolit ovat sekaisin.

Savonlinnan johtamiskulttuuri vaatii muutosta. Toivottavasti kesällä valittava luottamushenkilöjohto on tehtäviensä tasalla ja palauttaa järjestyksen kaupunkiin.

Jouni Backman

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka