Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.5.2021 Kuntavaalien loppusuora alkoi

Tänään alkaa kuntavaalien ennakkoäänestys.

Vaalit järjestetään tilanteessa, joka on monin tavoin poikkeuksellinen. Eduskunta siirsi koronapandemian vuoksi vaaleja kahdella kuukaudella huhtikuun 18. päivästä kesäkuun 13. päivään. Siirtoa kiiteltiin vastuullisena päätöksenä, mutta etenkin oppositio kritisoi sitä ankarasti, perusteluja pidettiin liian köykäisinä.

Nyt ennakkoäänestyksen alkaessa koronaepidemia on edelleen päällä, tosin suurimmassa osassa maata paljon rauhallisempana kuin alkuvuodesta. Silti viranomaiset ovat joutuneet suunnittelemaan mitä erilaisempia ratkaisuja niin ennakkoäänestyspaikoille kuin varsinaiseen äänestyspäiväänkin, jotta äänestämään voi tulla turvallisesti.

Viranomaisten toimet eivät kuitenkaan yksin riitä, myös äänestäjiltä on lupa odottaa vastuullista käyttäytymistä ja toisten huomioon ottamista äänestyspaikoilla.

Vaalien poikkeuksellinen ajankohta on herättänyt huolta myös siitä, kuinka käy äänestysaktiivisuuden. Todennäköistä lienee, että näissä vaaleissa kirjoitetaan ennakkoäänestystilastoihin jälleen uudet ennätysluvut. Varsinaisen vaalipäivän merkitys vähenee vaali toisensa jälkeen. Kansanvallan juhlapäivänä enää harveneva joukko keittää juhlakahvit äänestyksen jälkeen ja nauttii siniristilipun hulmuamisesta salossa.

Kuntavaalien toivoisi kuitenkin kiinnostavan ja innostavan kuntalaisia vaaliuurnille. Kunnissa lakisääteisistä palveluista tehtävät päätökset koskettavat meitä kaikkia ja äänestäminen on keino, jolla voimme vaikuttaa kehityksen suuntaan.

Vaalikoneet, vaalimainokset, puolueiden kuntavaaliohjelmat ja sosiaalinen media kertovat hyvin korona-aikanakin ehdokkaiden ajatuksista, kuinka kuntaa ja palveluja tulee kehittää.

Äänestäminen on myös kansalaisoikeutemme, jolla vaalimme demokratiaa – asiaa, joka meille on itsestään selvyys, mutta liian monessa maassa vain katkera unelma.