Lukijalta | Tolkkua vesijetteilyyn!

Ensimmäinen kesäinen viikonloppu toi vesijetit päristelemään Savonlinnan torin tuntumaan ja keskustan liepeille.

Vesijetti on mainio peli viranomaisten, kuten pelastuslaitoksen, poliisin ja erätarkastajien käytössä. Huviajelussa vesijettien käsittely lähtee kuitenkin turhan usein lapasesta.

Viime kesänä poliisille ja luonnonsuojeluviranomaisille tuli Saimaan rantojen asukkailta ja mökkiläisiltä paljon valituksia luonnonrauhaa häiritsevistä kaahailevista ja temppuilevista vesijettikuskeista. Valituksia tuli erityisesti Savonlinnan keskustan läheltä satama-alueilta nopeusrajoitusten ja aallonmuodostuskieltojen rikkomisina, mutta myös Saimaan rantojen asukkailta ja mökkiläisilta Pihlajavedeltä, Haukivedeltä, Joutenvedeltä ja Puruvedeltä.

Ei ole kiva, jos rauhallinen mökki-ilta menee pilalle muiden aiheuttaman metelin takia. Kovavauhtinen vesijetin ajelu rannan lähellä aiheuttaa myös korkeita aaltoja, jotka haittaavat alkukesällä vesilintujen pesintää. On muistettava, että rauhoitettujen eläinten tahallinen häiritseminen erityisesti lisääntymisaikana on luonnonsuojelulailla kielletty.

Pystyisimmeköhän tänä kesänä ennaltaehkäisemään viime kesän harmitukset kaivamalla naftaliinista viime syksynä (14.9.2020) tekemäni valtuustoaloitteen pääpiirteet?

Aloitteessani esitin, että kaupunki hakisi Traficomilta Porvoon merialueiden mallin mukaisia rajoituksia vesijeteille. Ajokielto olisi koskenut 200 metriä leveää rantavyöhykettä Saimaan vesistössä Savonlinnan kaupungin alueella. Siirtyminen rannalta avovesialueelle olisi kuitenkin sallittu enintään 10 km/h nopeudella.

Ei ole kiva, jos rauhallinen mökki-ilta menee pilalle muiden aiheuttaman metelin takia.

Tekninen lautakunta käsitteli aloitetta joulukuussa ja päätti esittää Traficomille satama-alueen uutta nopeus- ja aallonteon kieltoaluetta siten, että Kanaluodosta kieltoalue jatkuisi Uuraansaaren ja Kaupinsaaren kautta Suutarniemeen. Näin ollen Vuohisaaren rahtisatama, Pääskylahden pienvenesatamat ja Inkilänniemen telakka-alue kuuluisivat rajoitusalueeseen. Satamatoimi myös velvoitettiin vesijettien vuokraajia tänä keväänä opastamaan asiakkaitaan noudattamaan alueen nopeusrajoituksia ja aallontekokieltoja.

Toivottavasti lisäkieltoja ja rajoituksia ei tarvita. Toivottavasti myös matkailuyrittäjät kantavat oman vastuunsa ja kertovat vesijettejä vuokratessaan asiakkailleen miten muut ihmiset ja luonto otetaan huomioon.

Jouni Koskela

Kuntavaaliehdokas (kd.)

Savonlinna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka