Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sähkön siirtohinnat ovat kestämättömät? – Laki määrää parantamaan sähköverkkojen varmuutta tarkan aikataulun mukaan

Kuntavaaliehdokas Pasi Pekkonen (liik.) nostaa Lukijalta-kirjoituksessaan esille sähkön siirron hinnoittelun. Hän myös toteaa sähkömarkkinalain aiheuttamat vaatimukset verkkojen uusimiselle.

Pekkosen mielestä jotkut yhtiöt ovat perusteettomasti nostaneet hintojaan ja käyttäjille ei ole ollut riittävää

läpinäkyvyyttä hintojen muodostuksesta.

On oikein, että sähköverkon maksuilla kerättävien rahojen käytöstä asiakkaat saavat tietoa Energiaviraston valvonnan lisäksi, koska asiakkailla ei ole mahdollisuutta vaihtaa siirron toimittajaa.

Vuonna 2020 Järvi-Suomen Energian sai asiakkailta siirtomaksuja 103 milj. euroa, josta tilitettiin valtiolle noin 30 milj. euroa erilaisina veroina, kunnossapitoon käytettiin 19 milj. euroa, energian siirrosta valtakunnan verkolle maksettiin 5 milj. euroa ja palkkakulut olivat 1 milj. euroa. Kulujen jälkeen rahaa jäi 48 milj. euroa. Verkkoa uudistettiin 68 milj. euron arvosta, joten lisää lainaa tarvittiin 20 milj. euroa.

Lukija voi kysyä, miksi investoitiin noin paljon, eikö vähempi olisi riittänyt?

Kuten Pasi Pekkonen toteaa, eduskunta hyväksyi lain 2013, jonka perusteella sähköverkkojen varmuutta on parannettava ja siihen on annettu tarkat vuosimäärät, milloin mikin vaatimus on täytettävä. Seuraava vaatimus koskee vuoden 2023 loppua, jolloin 75 prosenttia asiakkaista, pois lukien vapaa-ajan asunnot, on oltava toimitusvarman verkon piirissä, jossa katkot eivät saa kestää yli 36 tuntia. Tämän vaatimuksen täyttämiseksi linjoja on kaivettava maahan, siirrettävä metsistä teiden varsiin jne. Useita eri keinoja käyttämällä pyrimme pitämään hinnat kohtuullisina.

Kysymyksen voi asettaa myös toiminnan tehokkuudesta?

Toiminnan tehokkuudesta voi todeta, että verkkoyhtiöt laskuttivat verkkokilometriä kohti asiakkailtaan 2019 Suomessa keksimäärin 4 860 euroa. Järvi-Suomen Energia vastaavasti 2 600 euroa, joka on yksi alhaisimmista määristä kaikkien yli 70 verkkoyhtiön joukossa.

Miksi sitten hinnat ovat korkeat, vaikka tehokkuus on hyvä?

Verkkoyhtiöiden toimialueen asiakastieheys käytännössä ratkaisee, kuinka paljon kilowattitunnille tulee hintaa. Järvi-Suomen alue on yksi harvimmin asuituista ja verkkoa on asiakasta kohti 270 metriä, kun sitä Suomessa on keksimäärin noin 113 metriä.

Onko sitten mitään keinoja hintojen alentamiseen?

Merkittävin keino olisi tietysti sähkömarkkinalain vaatimusten lieventäminen. Sen suuntaisia toimenpiteitä on nyt eduskunnan käsittelyä odottavassa lakipaketissa, koska sähkön käyttäjien paine on asian suhteen ollut merkittävä. Verkon uusimisessa olemme edenneet suunnitellusti vuodesta 2013 lähtien ja runkoverkko saadaan uusittua pääosin noin vuonna 2024, jolloin investointirahan tarve laskee.

Näkemyksemme mukaan pystymme nykyisellä hintatasolla ja lainoituksella uudistamaan verkkoa tuonne 2024 ilman hintojen korotuksia ja kuitenkin täyttämään nykyisen lain vaatimukset. Siitä eteenpäin talous ja hintapaineet helpottavat.

Savonlinnan kaupunki voi tietysti omistajana omalta osaltaan ottaa kantaa siirron hinnoitteluun, mutta sellaisia päätöksiä, jotka johtaisivat ristiriitaan lain vaatimusten kanssa ei voida luonnollisesti tehdä.

Arto Pajunen

Toimitusjohtaja

Järvi-Suomen Energia Oy