Lukijalta: Espanjantauti oli lintuinfluenssa – Vaara vaanii vieläkin

Runsas sata vuotta sitten ihmiskunnassa teki tuhojaan espanjantautina tunnettu tappava kulkutauti. On arvioitu 50–100 miljoonan ihmisen muutamassa vuodessa kuolleen tähän tautiin, jonka syytä ei tuolloin vielä tunnettu. Suomessa espanjantautiin kuoli arviolta 30 000 ihmistä.

Vertailun vuoksi on hyvä muistaa, että koronatautiin on tähän mennessä kuollut noin kolme miljoonaa ihmistä maailman lähes kahdeksan miljardin ihmisen kokoisesta väestöstä. Maailman väkiluku on nyt noin neljä kertaa niin suuri kuin espanjantaudin aikoihin. Kuolleisuus espanjantautiin on siis ollut monikymmenkertainen koronatautiin verrattuna. Suomessa koronatautiin on kuollut noin 900 ihmistä.

Myöhemmissä tutkimuksissa on selvinnyt, että kyseessä oli lintuinfluenssa, joka tuli Eurooppaan ensimmäiseen maailmansotaan määrätyn nuoren amerikkalaismiehen mukana. Hänen perheellään oli kanafarmi, jonka linnuista tauti oli lähtöisin.

Lintuinfluenssavirusta on useita tyyppejä. Jotkut tarttuvat vain linnusta toiseen, jotkut linnusta ihmiseen ja kaikkein vaarallisimmat myös ihmisestä toiseen kuten tuo espanjantautivirus.

Työskennellessäni noin kymmenen vuotta sitten lääkärin tehtävissä Kiinassa tietooni tuli monia lintuinfluenssan aiheuttamia kuolemantapauksia. Taudin leviämisen estämiseksi Aasiassa teurastettiin satoja miljoonia kanoja muutaman vuoden aikana.

Kiinassa lintuinfluenssaan suhtauduttiin vakavasti. Tehtäviini kuului muun muassa esitelmän pitäminen lintuinfluenssasta kansainvälisen lääkärikeskuksen asiakkaille.

On varmaa, että tuossa joukossa on monia lintuinfluenssaviruksen kantajia, joista ainakin osa kuolee myöhemmin.

Aivan näinä päivinä lämpimien lounaisten tuulten mukana tapahtuu myös valtava satojen tuhansien hanhien muutto Suomen yli Kuolan niemimaan suuntaan lintujen pesimäalueille.

On varmaa, että tuossa joukossa on monia lintuinfluenssaviruksen kantajia, joista ainakin osa kuolee myöhemmin. Emme voi tietää, onko mukana myös ihmiseen tarttuvaa tai ihmisestä toiseen tarttuvaa virustyyppiä.

Hanhet pysähtyvät levähtämään ja ruokailemaan pelloille aiheuttaen samalla tuhoja myös viljelyksille. Varsinkin kuolleina löydetyt hanhet voivat olla vaarallisen viruksen kantajia. Ihmisen pitäisi siis varmuuden vuoksi välttää kontaktia muuttohanhiin.

Koronaviruspandemia näyttäisi viimeinkin Suomessa laantuvan. Toivoa sopii, että saamme olla rauhassa uusilta epidemioilta ja pandemioilta.

Meiltä vaaditaan kuitenkin valppautta, asiantuntemusta sekä oikeaa asennetta ja oikeita toimenpiteitä riskien välttämiseksi.

Lääkärin työssä lintuinfluenssan kanssa tekemisissä olleena ihmettelen joskus joidenkin poliitikkojen ja viranomaisten välinpitämätöntä suhtautumista lintujen aiheuttamiin terveysriskeihin. Olkoonkin, että hanhet ovat rauhoitettuja, ihmisten terveys ja turvallisuus ovat kuitenkin tärkeämpiä asioita.

Eero Timgren

Yleislääkäri

Kansainvälisen terveydenhuollon ja matkalääketieteen erityispätevyydet

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka