Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vanhukset tarvitsevat ulkoilua, ei ulkoistamista

Julkisten palveluiden ulkoistamisesta käydään kiivasta yhteiskunnallista keskustelua.

Terveys- ja hoivapalvelut koen äärimmäisen tärkeäksi omassa kunnassani, jossa väestö ikääntyy vauhdilla. Nämä eroavat kuitenkin muista palveluista ratkaisevasti. Kyseessä on ihmisten terveys, jopa henki. Ne ovat palveluita, joita ihmisten on saatava elääkseen hyvää elämää.

Terveyspalvelujen tuottaminen on kunnille raskasta, mutta niiden ei tarvitse tuottaa voittoa, vaan hoivaa ja turvaa. Tämä on yksityistämisen ongelmakohta. Kuinka tuottaa laadukkaita palveluja ja samanaikaisesti saavuttaa mahdollisimman suuret voitot? Suuret yritykset polkevat hintoja. Pienet toimijat, joilla voisi olla paremmat mahdollisuudet järjestellä toimintaansa, eivät pärjää kilpailutuksessa.

Suuret kansalliset yhtiöt eivät lisää myöskään kunnan verotuloja. Säästöjä kasvattamalla omistajat tahkoavat miljoonavoittoja. Henkilöstöresursseista supistetaan ja henkilöstökustannuksista kiristetään. Asiakkaiden hyvinvointi, potilasturvallisuus ja henkilöstön jaksaminen kärsii.

Yksi kunnan perustehtävistä on tuottaa terveydenhoitopalveluja aina vauvasta vaariin. Pohjoismainen vertailututkimus kertoo selkeästä laskusta palveluiden kattavuudessa yksityistämisen seurauksena. Tarpeiden ja vaatimusten lisääntyminen, asiakasmäärien sekä työpaineiden kasvu heikentävät hoivatyötä. Palveluiden saatavuus on oltava kaikkien ulottuvilla. Palvelut on järjestettävä niin, että ne ovat laadukkaita ja kohtuuhintaisia niin asiakasmaksuina kuin kokonaisuudessaan kunnalle.

Kunnallisten palvelujen yksityistäminen voi johtaa palvelujen kallistumiseen eikä kustannussäästöihin. Tämä johtuu mm. siitä, että kunnan on valvottava yksityisesti tuotettuja palveluja, palvelusopimusten tekeminen maksaa ja yritysten on saatava toiminnastaan voittoa. Nämä ovat lisäkustannuksia verrattuna julkisesti tuotettuihin palveluihin. Palveluja yksityistettäessä myös valvontaa on lisättävä.

Kansalaisten välinen tasa-arvo heikkenee, koska kaikilla sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkailla ei ole resursseja ostaa palveluja markkinoilta tai vaatia niitä itselleen. Tämä on erityisen kriittinen seuraus, koska sosiaali-ja terveyspalvelujen asiakkaat ovat usein heikommassa asemassa olevia ihmisiä ja sosiaalipolitiikan tarkoitus on juuri auttaa heitä.

Jokaisella on oikeus hoitoon ja hyviin terveyspalveluihin varallisuudesta riippumatta. Pidetään kaikki mukana.

Mervi Lipsanen

Kuntavaaliehdokas (sd.)

Savonlinna