Lukijalta: Kolme Eurooppaa – Kulttuuripääkaupunki 2026 hakukirjat ovat pienoiskuvia Suomesta ja moninaisesta Euroopasta

Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan vajaan kuukauden kuluttua. Kesäkuun toisena päivänä tiedämme, mikä suomalainen kaupunki ja sitä ympäröivä alue saa kansainvälisyystuuppauksen: Tampere, Savonlinna vai Oulu.

Näin Eurooppa-päivän aattona on hyvä hetki kurkistaa painotuoreisiin hakukirjoihin ja vertailla, mitä annettavaa kolmikolla olisi Euroopalle.

Pirkanmaalaiset tunnustavat avoimesti, että tamperelainen mielenmaisema ei ole vielä riittävän kansainvälinen. ”Voimme oppia paljon Euroopalta. Jos onnistumme, eurooppalaiset voivat oppia myös meiltä”, hakukirjassa sanotaan.

Hakemuksen otsikko ja konsepti on Yhtä Eurooppaa. Se kutsuu kaikki eurooppalaiset keskustelemaan yhdenvertaisuudesta. ”Mitä yhdenvertaisuus tarkoittaa meille ja kaikille eurooppalaisille? Pohjoismaita pidetään yhdenvertaisuuden mallimaina, mutta olemmeko sitä?”

Tampere26:n päämääränä on lisätä yhdenvertaisuutta sen eri muodoissa kulttuurin keinoin: kulttuurin saavutettavuudessa, osallistamisessa ja monimuotoisuudessa sekä sukupuolten tasa-arvossa.

Savonlinna-vetoinen Saimaa-ilmiö ilmoittaa tarjoavansa Euroopalle luonto-kaupunkisuhteen uudelleenmuotoilun ja esittelevänsä uuden kestävän elintavan.

Ei ole olemassa yhtä eurooppalaisuuden perusmallia, vaan me jokainen muotoilemme siitä omanlaisemme.

Saimaa-ilmiö ei kainostele mielenmaisemansa kanssa samalla tavalla kuin Tampere, vaan kutsuu Euroopan vieraakseen itäiseen Suomeen. ”Kohtaamaan ilmiömäisen taiteemme ja kokemaan ainutlaatuisen luontomme. Saimaa-ilmiö jää sydämeen ja yhdistää meidät suureen eurooppalaiseen perheeseen.”

Saimaa-ilmiö luottaa vahvaan Venäjä-yhteistyöhön. Se avaisi Saimaan alueen Eurooppaan ja samalla portit Venäjälle. ”Täällä rajaseudulla meillä on tärkeä rooli nyt ja tulevaisuudessa: me yhdistämme eurooppalaisen perheen naapuriimme Venäjään.”

Kulttuuriohjelmassa on mukana laaja joukko venäläisiä taiteilijoita ja taideorganisaatioita. ”Heidän kauttaan taiteellinen sisältö saa itäisen ulottuvuuden, joka on harvemmin muualla Euroopassa koettua”, hakukirjassa todetaan.

Oulu mainitsee satasivuisessa kirjassaan Venäjän neljä kertaa, Tampere 23 kertaa ja Savonlinna yli 70 kertaa. Nähtäväksi jää, millainen painoarvo näillä valinnoilla tulee olemaan valintaraadin päätelmissä. Ja ennen kaikkea, mitä se antaisi EU:n yhdentymiskehitykselle.

Uusien kansainvälisten yhteyksien luominen ja Euroopalle avautuminen on itäiselle Suomelle myös identiteettityötä. ”Vahvistamme omaa eurooppalaista identiteettiämme ja pääsemme irti vaatimattomuudestamme.”

Oulu haastaa kulttuuri-ilmastonmuutokseen. ”Vahvempi ja yhtenäisempi Eurooppa voi varmistaa sen, että pystymme rakentamaan lapsillemme tulevaisuuden, jonka he ansaitsevat. Uskomme, että meidän on muutettava kulttuuri-ilmastoa niin omassa kaupungissamme kuin Euroopassa yleisemminkin.”

Oulu aikoo toteuttaa 80 prosenttia juhlavuoden projekteista kansainvälisessä yhteistyössä. Lupaukselle on katetta, sillä ohjelmassa näkyy kolmikosta kaikkein selvimmin ulkomaisten neuvonantajien avulla solmitut kansainväliset kumppanuudet. Esimerkiksi lippulaivatuotannot ovat pääosin kansainvälisten taiteilijoiden kuratoimia.

Oulun valttikortti on arktinen ulottuvuus. Eurooppalainen ja kansainvälinen yleisö aiotaan hurmata sekoituksella urbaania kaupunkikulttuuria ja saamelaiskulttuuria.

Euroopan unionin alueella saamelaiset ovat ainoa alkuperäiskansa. Monille saattaa tulla uutena tietona, että Suomen suurin saamelaisyhteisö löytyy juuri Oulusta. Lisäksi Oulun yliopisto on Suomen ainoa yliopisto, jossa voi opiskella Saamen kieltä ja saamelaiskulttuuria pääaineina.

Kaiken kaikkiaan hakukirjat ovat pienoiskuvia Suomesta ja moninaisesta Euroopasta. Ne osoittavat, että ei ole olemassa yhtä eurooppalaisuuden perusmallia, vaan me jokainen muotoilemme siitä omanlaisemme muun muassa asuinpaikan, kulttuurien tuntemuksen ja kansainvälisten kokemusten perusteella.

Jari Sihvonen

Viestintäasiantuntija

Pohjois-Savon liitto/Europe Direct Kuopio

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka