Lukijalta: Maailmankuva on todellisuutta koskeva uskomusten joukko

Miksi ennen uskottiin jumaliin ja muihin henkiolentoihin? Yksinkertaisesti siksi, kun luonnonlakeja ei tunnettu.

Modernin ihmisen maailmankäsitys ja sen myötä elämänkatsomus tukeutuu yhä enemmän tieteen selityksiin maailman olemuksesta. Maailmankuva on siis todellisuutta koskeva uskomusten joukko.

Tieteelliseksi sen tekee se, että kyseiset uskomukset nojaavat tieteelliseen tietoon ja ovat ainakin johonkin mittaan rationaalisia.

Maailmankuva ei kuitenkaan ole sama asia kuin maailmankatsomus tai elämänkatsomus. Usein sanotaan, että maailmankatsomus on maailmankuva lisättynä etiikalla ja estetiikalla: käsityksillä siitä, mikä on oikein, mikä kaunista, mikä hyvää tai pahaa.

Eettiset arvot muuttuvat yhteiskunnallisen kehityksen myötä, olivatpa ne luonteeltaan uskonnollisia tai naturalistisia. Otetaan esimerkiksi orjuus. Olen varma, että parin vuosisadan takaiset amerikkalaiset ja eurooppalaiset orjanomistajat pitivät itseään hyvinä, hartaina ja eettisinä kristittyinä. Hyväksytäänhän orjuus raamatussakin.

Absoluuttista hyvää ja pahaa ei ole siis olemassa vaan käsityksemme muuttuvat ajan myötä. Myös uskonnolliset käsitykset. Tähän viittaa mm. se, että esimerkiksi ihmisten tappamista ei pidetä hyvänä minkäänlaisessa maailmankatsomuksessa.

Mutta en usko, että oikeasti tieteelliselle maailmankuvalle on vaihtoehtoa. Sisäinen ilmoitus, tuntuupa se miten voimakkaalta tahansa, on tiedonhankintamenetelmänä arvoton. Maailmankuva on siis todellisuutta koskeva uskomusten joukko.

Tieteelliseksi sen tekee se, että kyseiset uskomukset nojaavat tieteelliseen tietoon ja ovat ainakin johonkin mittaan rationaalisia.

Ihmisen biologisilla ominaisuuksilla on kiistaton vaikutus käyttäytymiseen. Esimerkiksi temperamentin on todettu olevan synnynnäinen ominaisuus, jota on vaikeaa (tai jopa mahdotonta) muuttaa. Samoin kuin pituuttaan.

Etiikka, moraali, estetiikka ja niin edelleen tekevät maailmankuvasta maailmankatsomuksen, joka näyttää jakavan suhtautumista ns. perimmäisiin kysymyksiin ikään kuin synnynnäisen temperamentin ohjaamana.

Esko Aspivaara Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka