Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 5.5.2021 Kaksijakoiset asuntomarkkinat – Kiinteistöomaisuus, usein oma asunto, on valtaosalle ihmisistä suurin omaisuuserä ja siksi sen arvon soisi säilyvän

Savonlinnassa on vuoden loppuun mennessä purettu lähes 700 asuntoa. Parhaillaan purettavan Haka-alueen kerrostalon lisäksi kaupungin taajamissa maisema avartuu vuoden aikana vielä seitsemän rivitalokohteen verran.

OKL:n lähdön jälkeen Savonlinnan Vuokratalot Oy:n tekemää päätöstä purkaa pääasiallisesti opiskelija-asuntojen ylitarjontaa voi pitää oikeana.

Tyhjillään tai lähes tyhjillään olevien talojen ylläpitokustannuksia ei voi sälyttää jäljellä olevien vuokralaisten maksettavaksi, eikä myöskään veronmaksajien kustannettavaksi. Vuokra-asuntojen ylikapasiteetin purkaminen pitää myös seudun vuokra-asuntomarkkinat terveempinä.

Ikävästä ilmiöstä huolimatta savonlinnalaiset kiinteistönvälittäjät kertovat (Itä-Savo 4.5.) hyvästä pöhinästä asuntomarkkinoilla.

Monen vuoden jälkeen Savonlinna on kääntänyt kurssinsa muuttovoittokaupungiksi, mikä näkyy myös kiinteistönvälityksessä. Kehityksen suunta on odotettu ja ilahduttava myös siksi, että se tulee reilun vuoden aikana reippaasti kasvaneen mökki- ja vapaa-ajanasuntokysynnän päälle.

Savonlinnasta etsivät asuntoa nyt niin uudet vapaa-ajanasukkaat, työn perässä muuttavat kuin eläkepäivinään kaupunkiin haluavat. Kysyntää on hyväkuntoisille omakotitaloille, suurille rivitaloasunnoille kuin hissillisille kerrostaloasunnoille.

Rohkeimmat kiinteistönvälittäjät väläyttelevät jopa uudisrakentamista, jotta kysyntä ja tarjonta kohtaisivat toisensa. Siihen, että Savonlinnan maisemakuvassa näkyisi jälleen nostokurki, on kuitenkin vielä pitkä matka.

Asuntomarkkinoiden kehittymisellä ja terveenä pysymisellä on iso merkitys myös itäsavolaisille. Kiinteistöomaisuus, usein oma asunto, on valtaosalle ihmisistä suurin omaisuuserä ja siksi sen arvon soisi säilyvän. Tällä hetkellä Savonlinnan seudulla asuntojen hinnat ovat varmuudella kilpailukykyisiä. Tilavan, hyväkuntoisen ja reilun kokoisen omakotitalon kun saa Savonlinnassa hyvien palveluiden ääreltä pääkaupunkiseudun 30 neliön yksiön hinnalla.