Lukijalta: Solmun ja Hulikan talojen säilyttämiseen on malli

Savonlinnassakin on huomattu puurakentamisen merkitys. Kuitenkin keskustan viimeiset vanhat puutalot annetaan mädäntyä kunnes ne voidaan repiä ja jäljelle jää joko tyhjä tontti tai betonilaatikko. Menneinä aikoina Savonlinnassa oli kauniita kivitaloja ja puutaloja. Aikooko Savonlinnan virkamiehet ja puurakentamisen puolesta puhuvat päättäjät toistaa menneiden vuosikymmenten kaupunkisuunnittelun virheet?

Opiskelukaupungissani Joensuussa keksittiin malli, jossa sekä säilytettiin vanha puutalokortteli että mahdollistettiin kerrostalojen rakentaminen korttelin keskelle. Kaupunginvaltuusto suojeli puutalot kaavamuutoksella ja tontti kaikkine ränsistyneine rakennuksineen myytiin rakennusyhtiölle. Koska puutalojen laaja kunnostusurakka ja huolehtiminen jäi yhtiön vastuulle, kaupunki kompensoi kuluja rakennusoikeuden muodossa. Nykyään niissä puutaloissa on virkeää yritystoimintaa.

Joensuun malli on kopioitavissa myös Savonlinnaan. Uskon Solmun ja Hulikan tontin sijainnin olevan sellainen, että riittävällä kompensaatiolla nämä historialliset talot voisivat saada uuden elämän ja tontti itsessään tehokkaaseen käyttöön. Samalla saadaan lisää kaupunkia Savonlinnaan ja vahvistetaan keskustan elinvoimaisuutta.

Kuntapolitiikassa kaikkea ei tarvitse keksiä itse. Voidaan ottaa oppia muilta kunnilta niin kotimaasta kuin ulkomailtakin ja kopioida rohkeasti uusia, hyviä ja vähän erikoisiakin käytäntöjä. Menestyvä pikkukaupunkilaisuus pohjaa rohkeudelle, ennakkoluulottomuudelle ja ”betoniboksin” ulkopuoliselle ajattelulle. Menestyvä pikkukaupunki taas tarvitsee päättäjiä, jotka pysyvyyden sijaan edustavat uudistumista ja uutta aikaa.

Juho-Petteri Malinen

Kuntavaaliehdokas (Vihr.)

Savonlinna

Joensuun malli on kopioitavissa myös Savonlinnaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka