Pääkirjoitus | 29.4.2021: Palikkatorni kesti tämän kriisin

Timo Laitakari

Kun keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko marssi keskiviikkoaamuna eduskuntaryhmästä toimittajien eteen, alkoi varmistua, että kriisi on ohi. "Palikat alkavat loksahdella kohdalleen", Saarikko sanoi. Viikon paini piti lopulta käydä, ennen kuin viiden puolueen näkemykset hallituksen loppukaudesta saatiin riittävän yhtenäisiksi. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki käytti aikaisemmin Tetris-vertausta.

Hallituksen taisi lopulta pelastaa se, että kaikille – ehkä RKP:tä lukuun ottamatta – oli tarjolla vain nykyistäkin huonompia vaihtoehtoja.

Hallituksen puoliväliriihen suuri erimielisyys asiakysymyksissä liittyi yleiseen talous- ja työllisyyspolitiikan linjaan. Kyse oli silti paljolti myös identiteeteistä. Keskustan Antti Kurvinen puki asian sanoiksi tiistaina: keskusta haluaa, että hallitus näyttää punamullalta eikä punavihreältä vasemmistohallitukselta.

Kannatus- ja itsetuntoalhossa rypevälle puolueelle ongelma on todellinen, eikä pidä ihmetellä, että juuri keskusta kipuilee. Suomen sirpaloitunut puoluekenttä on polarisoitunut kahteen blokkiin. Keskusta yrittää taiteilla siinä rajalla. Viime kaudella se kärsi porvarihallituksessa, nyt liitossa punavihreiden kanssa. Kilpailijat oppositiossa osaavat myös tökkiä arkaan paikkaan: maakuntien konservatiiveille leimautuminen punavihreiksi on myrkkyä.

Hallitus näyttää siis selvinneen tähänastisen kautensa vaikeimmasta poliittisesta kriisistä. Helppoa ei ole luvassa loppukaudeksikaan. Korona on peitellyt alleen ideologioiden suuria eroja, mutta tautitilanteen helpottaminen tuo näkyviin liiankin laajapohjaisen hallituksen heikkoudet. Ei ole mitenkään sanottua, että pohja kestää vaalikauden loppuun. Käytännössä tämä voisi johtaa ennenaikaisiin vaaleihin.

Maakunnista katsottuna hallituskriisin suurimmat pelot liittyvät sote-uudistukseen. Eduskunta ei ole vielä asiasta päättänyt, ja hallituksen kaatuminen palauttasi sotenkin lähtöruutuun. Ainakin Itä-Suomelle tämä olisi iso asia. Vaikka sote-uudistus ei ole täydellinen, se on merkittävä askel eteenpäin rahoituspohjan kestävyydelle. Kuntapohjalla ei ikääntyvissä maakunnissa pärjätä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka