Lukija: Luonnonkaunis Savonlinna kulttuurin avulla nousuun

Saimaa-Ilmiö 2026 on meille hieno optio. Lippulaivamme on oopperajuhlat, mutta haluamme nyt korostaa sitä, mitä kaikkea Savonlinnassa on ollut olemassa jo vuosikymmeniä.

Meillä on Savonlinnan Taidelukio, joka on Pohjoismaiden vanhin erikoislukio vuodesta 1967 kuvataide- ja musiikkilinjoineen. Meillä on Musiikki- ja tanssiopisto, joka perustettiin jo 1957. Meillä on Linnalan Setlementti ja Linnalan opisto, missä opetetaan taideaineita ja kieliä. Meillä on Musiikkiakatemia, jossa järjestetään kuuluisat mestarikurssit kesäisin. Savonlinnan orkesteri ja lukuisat kuorot rikastuttavat musiikkielämäämme. Meillä on myös Savonlinnan kristillinen opisto, missä on järjestetty 30 vuotta oopperakursseja ja jonne uskollinen yleisö tulee vuodesta toiseen. Onhan meillä myös perinteikäs Savonlinnan Soroptimistien Oopperalounas.

Martti ja Annukka Talvela ovat jääneet mieliimme Savonlinnan musiikkielämän ja oopperan tärkeinä vaikuttajina. Tänä vuonna Savonlinnan oma kirjailija Joel Lehtonen täyttää 140 vuotta. Putkinotkon museossa voi seurata hänen jalanjälkiänsä ja katsoa Joel ja Sylvi -näytelmän. Kohta pääsee taas höyrylaivalla sinne.

Nautimme myös hyvästä ja aktiivisesta teatterista, vaikka korona rokottaa sitäkin. Meillä on myös Ars Nova ja vilkasta näyttelytoimintaa. Nälkälinnanmäelle on suunniteltu uusi näyttely kesäkuussa ja toukokuussa avataan Riihisaaressa uudelleen Saimaan luonto- ja museokeskus, missä nähdään mielenkiintoisia näyttelyä.

Punkaharjun Retretti avautuu uudelleen näyttelyineen luolastossa ja ulkona. Savonlinnassa on myös Olavinlinnan lisäksi upeita arvorakennuksia, kuten Nälkälinnan entinen kirjastotalo. Rakennusta pidettiin vuonna 1964 sen valmistuttua Suomen kauneimpana kirjastotalona.

Meillä on yli satavuotinen puutalon rakentamisen perinne. Koistisen talo Linnankadulla 1700-luvulta ja Hulikan ja Solmun talot ovat yli satavuotiaita. Vanha remontoitu kaupungintalo on toiminut vuodesta 1853. Meillä on myös kaunis Pikkukirkko vuodesta 1846, ja sillä on arvokas ortodoksinen historia ja uniikki akustiikka.

Kerimäen iso puukirkko on tärkeä nähtävyys. Kasinosaaret ja huvila Kalliolinna kahviloineen ovat tärkeitä turistien vetonauloja. Meidän täytyy vaalia oman kaupungin kulttuuritoimintaa ja kulttuuriperintöä – se on mielestämme suurin mahdollisuutemme saada Savonlinna taas nousuun. Myös nuorten ja lasten taiteellisia ja kielellisiä opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia on puolustettava.

Savonlinna on yksi Suomen parhaimpia asuinpaikkoja työn tekemiselle, lasten kasvattamiselle ja kulttuurista nauttimiselle. Jo luonnon kauneutensa vuoksi Savonlinnaan kannattaa muuttaa. Kaupunkipuisto sopisi juuri Savonlinnaan. Antakaamme mahdollisuuksia sille, mitä Savonlinnassa on jo olemassa.

Luise Liefländer-Leskinen

Kuntavaaliehdokas (vihr.)

Chieko Okabe-Silvasti

Kaupunkivaltuutettu (vihr. sit.)

Helena Strand

Kuntavaaliehdokas (vihr. sit.)

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi