Lukijalta | Norpan suojelu on nyt meidän omissa käsissä

Valtioneuvosto ei ole saanut aikaiseksi asetusta norpan suojeluun liittyen verkkorajoituksista eikä niiden kestosta. Asiasta on kehkeytynyt poliittinen kiista keskustan ja vihreiden sekä vasemmistoliiton välillä. Nyt rajoitukset ovat osakaskuntien vapaaehtoisten sopimusten varassa.

Minusta tilanne on oikein hyvä. Nyt voidaan osoittaa, että täällä ihmiset osaavat antaa arvon tuolle uhanalaiselle eläimelle, liekö enää uhanalainen.

Asia on niiden käsissä, jotka asuvat rajoitusten vaikutuspiirissä. Nyt on valtaa, mutta on myös vastuu. Tästä pitäisi tulla käytäntö ilman valtion ukaaseja. Kiistaa on edelleen suojelijoiden ja paikallisten asukkaiden välillä siitä, mikä on norppien oikea lukumäärä. Tutkijoiden mukaan niitä on noin 430 kpl ja kanta-asukkaiden mukaan havaintojen perusteella lukumäärä on vähintään kaksinkertainen.

Kaiken kaikkiaan nyt olisi viisasta todellakin jättää verkot naulaan aina tuonne heinäkuun alkuun lukuun ottamatta muikkuverkkoja.

Kesällä pidettiin kuulemistilaisuuksia rajoituksista. Niissä voi esittää alueita, jotka olivat paikallisten asukkaiden mielestä tarpeettomia suojelun kannalta. Esityksiä tuli lähinnä perinteisistä matalista lahdista, jotta kevätkutuisia kaloja voitaisiin perinteiseen tapaan pyytää. Kyseessä on myös hoitokalastus vähentämällä särkikaloja rehevöittämästä vesistöjä.

Näissä lahdissa ei kukaan ole milloinkaan nähnyt yhtään norppaa. Mutta ei niillä esityksillä ollut menestystä vaan jopa lisättiin noita rajoitusalueita.

Kun norppakanta on kasvanut tavoitteita nopeammin tulee seuraavaksi karsia rajoitusalueista esim. matalat lahdet eikä rajoitusaikaa jatketa heinäkuulle, niin tällöin voisi löytyä jonkinlainen tasapaino suojelun ja kalastuksen suhteen. Nyt mennään tarpeettomasti suojelukärki edellä.

Martti Laine

Kuntavaaliehdokas (ps. sit.)

Puumala

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka