Lukijalta: Ihmistenkin aiheuttama roskaaminen on haitta

Mitäpä jos kakkakeskustelun tuoksinassa käännettäisiin kriittinen katse kohdistumaan myös hanhia kookkaampiin kaksijalkaisiin? Sellaisiin ihmislajin edustajiin, jotka surutta viskelevät ruokakääreet, juomatölkit, kasvomaskit, tupakantumpit, nuuskatyynyt ja purukumijätteet kaduille ja luontoon?

Tai sellaisiin ihmisaivoilla varustettuihin, jotka kyllä haalivat omistukseensa massiiviset tontit ja kiinteistöt, mutta sivistysyhteiskunnan siisteysohjeistuksista piittaamatta päästävät tiluksiensa jätehuollon retuperälle?

Kauniiksi kutsutussa kaupungissamme on tälläkin hetkellä pientareita ja ojanpohjia, joilla on ruuantähteitä sisältäviä elintarvikepakkauksia niin suurina röykkiöinä, että siellä ehkä jo nyt juoksentelevat ravintoa henkensä pitimiksi hamuavat rotat.

Ja alueilta, joita nyt kauhistellaan hanhien ulosteiden saastuttamiksi, löytyy päivittäin kymmeniä ihmisten maahan ripottelemia käytettyjä hengityssuojia ynnä muita likaantuneita muovivalmisteita.

Viimesyksyisen yleisötapahtuman alla keräsin Riihisaaren tienoon sinänsä tarkasti huolletuilta kävelyteiltä toistatuhatta tupakantumppia. Ne eivät olisi paikoilleen jätettyinä koskaan kokonaan maatuneet, vaan pilkkoutuneet mikromuoveiksi luonnon kiertokulkuun ja lisäksi levittäneet maaperään myrkyllisiä kemikaaleja.

Savukkeen filtteri voi linnun tai kalan elimistöön päätyessään tukkia syöjänsä suoliston. Sekä pikkulapsen tai lemmikkieläimen mahdollisena maastosta napattuna suupalana aiheuttaa filtterin maistelijalle myrkytyksen.

Näitäkin asioita olisi syytä hanhenkakkoja kauhistellessa miettiä.

Näitäkin asioita olisi syytä hanhenkakkoja kauhistellessa miettiä. Sekä sitä, monenko henkilön työpanos vapautuisi muihin tehtäviin ja montako veroeuroa säästyisi, jos roskaajat ja muut ympäristön tilasta piittaamattomat alkaisivat käyttäytyä asiallisemmin ja sivistyneemmin.

Ruotsissa roskaamisrikkeistä voi saada sakkorangaistuksen jo nyt, ja maassa kaavaillaan lainmuutosta, joka tekisi pienestäkin ympäristön roskaamisesta kiellettyä. Suomessa olisi syytä harkita samaa.

Tiina Pulkkinen

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka