Lukijalta: Häpeällistä toimintaa hankerahalla

Itä-Savo uutisoi (21.4.) Taitava Me- ja Savonlinna Live2! -hankkeiden yhteydessä järjestettävästä paikallisopaskampanjasta. Jutun perusteella paikallisopastoimintaan haetaan ”ystävällisiä, sosiaalisia ja ihan tavallisia” 16-29-vuotiaita nuoria. Hankkeet toteutetaan pääosin EU:n myöntämillä ESR- sekä EAKR-rahoilla.

Paikallisopastoimintaan houkutellaan mukaan nuoria työntekijöitä tekemään työtä ilman palkkaa. Lehtijutussa kuvatut tehtävät ja koulutus täyttävät työn määritelmän ja työnantajana toimii Savonlinnan kesäyliopisto Taitava Me -hankkeen kautta.

Haastatellun työpajakoordinaattorin perustelu, että nuoret saavat tilaisuuden näyttäytyä tuleville työnantajille on kestämätön. Silloin kun työsuhteen sekä työnteon tunnusmerkit täyttyvät, pitää työntekijälle maksaa asianmukainen korvaus.

Esimerkiksi rahoituksen niukkuus ei voi olla perusteena jättää työnantajavelvoitteet täyttämättä. On myös hanketoiminnan periaatteiden vastaista, että toiminnasta hyötyvät vain hanketoiminnan järjestämisessä mukana olevat.

Perusperiaate on, että hankkeista hyötyvät laajalti kaikki niissä osallisina olevat – niin yritykset, työntekijät kuin hankkeiden toteuttajat.

Savonlinna Live! polkaistiin pystyyn viime keväänä nopealla aikataululla lieventämään koronapandemian alueellisia vaikutuksia. Ei ole mitenkään hyväksyttävää, että julkisella rahalla toimiva hanketoteuttaja pyrkii välttämään työnantajan velvollisuuksia.

Lisäksi kyse on myös siitä, että minkälaisen kuvan työelämästä haluamme nuorille antaa. ”Tule meille töihin, mutta palkkaa emme valitettavasti voi maksaa.” Päivätyössäni opettajana opetan nuorille, että työelämässä on tietyt pelisäännöt, joita sekä työntekijän että työnantajan pitää noudattaa.

On kovin surullista, että erityisesti nuoret ja kulttuurialan toimijat ovat korona-aikana joutuneet yleisemminkin erilaisten hyväksikäyttöyritysten kohteeksi. Näille ryhmille soisi parempaa kohtelua jo senkin takia, että heihin pandemian kielteiset vaikutukset ovat iskeneet rajuimmin.

Työnantajavelvollisuuksien välttäminen on eettisesti sekä toisinaan myös lakien näkökulmasta katsottuna täysin hyväksymätöntä. Erityisesti silloin kun toiminta rahoitetaan pääasiassa julkisella rahalla, ei kyseisenlaista toimintaa voi mitenkään hyväksyä.

Petri Lajunen

Pääluottamusmies

Kuntavaaliehdokas (sd.)

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka