Lukijalta: ASP-lainaan aito mahdollisuus

Kaksi kolmesta nuoresta haaveilee oman asunnon ostamisesta. Pelko taloudellisesta toimeentulosta hidastaa tai jopa estää heitä toteuttamasta tätä unelmaa.

Ympäristöministeriön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan nuorten asumismenoihin liittyvät huolet ovat lisääntyneet viimeisten viiden vuoden aikana. Aiemmin luodut tukivälineet eivät enää toimi tämän päivän maailmassa.

Nuorten suosimilla paikkakunnilla asuntojen hinnat ovat pääsääntöisesti kasvaneet. Entistä tärkeämmäksi kysymykseksi on noussut, miten mahdollisuuksien tasa-arvosta pystytään pitämään kiinni?

Yhteiskunnalla on mahdollisuus tukea nuoria omistusasunnon hankkimisessa. Tästä esimerkki on asuntopalkkiojärjestelmä, tutummin ASP-järjestelmä. ASP-lainalla tuetaan ensiasunnon hankkijoita. ASP-lainalle voi saada valtiontakauksen ja lisäksi valtio maksaa ASP-lainalle korkotukea.

ASP-lainaan on kuitenkin liitetty lainarajat ja enimmäisneliöt. Nämä ovat tuulahdus menneisyydestä, eivätkä enää toimi nykyisillä asuntomarkkinoilla.

Valtioneuvosto päättikin vastikään korottaa ASP-lainojen enimmäismääriä, mutta korotus on lähinnä kosmeettinen. Jotta järjestelmä palvelisi tarkoitustaan parhaiten ja olisi sopiva erilaisiin elämäntilanteisiin tulisi ASP-järjestelmään lisätä enemmän joustoja ja osa harkinnasta jättää pankin tehtäväksi, noudattaen kuitenkin hyvää pankkitapaa. Yksi tapa olisi esimerkiksi poistaa ASP-asuntojen osalta hintarajat kokonaan.

Suomi tarvitsee enemmän omistamista ja siksi tavoitteeksi tulee asettaa, että jokaisella työssäkäyvällä nuorella on oikeus ja mahdollisuus hankkia oma koti. Yhä useamman suomalaisen nuoren tulisi niin halutessaan päästä kiinni omistusasumiseen.

Petri Honkonen

Kansanedustaja

Keskustan varapj.

Hanna Markkanen

Suomen Keskustanuorten pj.

Kommentoi