Pääkirjoitus | Norppaa suojellaan vain yhteisymmärryksessä

Saimaannorppien ja erityisesti tämän kevään kuuttien suojelussa on syntynyt tilanne, jota ei olisi saanut syntyä.

Kesäkuun loppuun kestävä verkkokalastusrajoituksen asetus päättyi huhtikuun 14. päivä. Ministerit Jari Leppä (kesk.) ja Krista Mikkonen (vihr.) eivät löytäneet yhteisymmärrystä siitä, pitääkö verkkokalastuskieltoa kasvattaa aina heinäkuun loppuun saakka, joten asiaa ei ole tuotu hallituksen päätettäväksi.

Tilanne ei ole Saimaalla kuitenkaan hallitsematon. Viranomaiset uskovat, että kuutit ovat hyvässä turvassa. Siitä on kiittäminen noin 150 kalastusosakaskuntaa, jotka ovat tehneet vapaaehtoiset sopimukset ja noudattavat omalla päätöksellään vanhaa verkkokalastusrajoitusta.

Osakaskuntien toimintaa voi pitää esimerkillisenä. Saimaannorpan suojelu ei ole ollut helppo asia ja se kuumentaa vieläkin tarpeettomasti tunteita. Paikallisen väestön ja vapaa-ajan asukkaiden ymmärryksen kasvaessa suojelutyössä on kuitenkin päästy viime vuosina hyvään vauhtiin, ja siksi myös heidän tekemäänsä työtä tulee arvostaa.

Seuraavasta askeleesta saimaannorpan suojelemiseksi onkin syytä keskustella ja sopia yhdessä alueen ihmisten kanssa, niiden joilta odotetaan toimenpiteitä.

Ylhäältä määrätyt uudet rajoitukset voivat aiheuttaa vain hämmennystä ja kiukkua, jolloin on vaarana, että lapsi menee pesuveden mukana. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että ymmärrys ainutlaatuisen norpan suojelua kohtaan kasvaa ja vahvistuu entisestään.

Norppaa voidaan suojella tehokkaasti myös kertomalla norppaturvallisista kalastusvälineistä. Sitä työtä onkin tehty ansiokkaasti ja sen työn soisi jatkuvan edelleen.

Oikeutta puhtaaseen, suomalaiseen järvikalaan ei ihmisiltä voi viedä, mutta keinot sen pyytämiseen voivat olla myös norpalle turvalliset.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka