Pääkirjoitus Saimaa-ilmiö on sitä, mitä Eurooppa tarvitsee

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on valittu vuodesta 1985 lähtien. Alusta pitäen unionin tukeman ohjelman tavoitteena on ollut korostaa eurooppalaisten kulttuurien kirjoa, lisätä eurooppalaisten kesken kulttuurivaihtoa ja kasvattaa ihmisten tunnetta siitä, mitä eurooppalaisuus on.

Kulttuuripääkaupunkiohjelman keskeinen tavoite on myös ollut lisätä ymmärrystä siitä, kuinka suuri merkitys kulttuurilla on kaupunkien kehittämisessä.

Vuoden 2026 kulttuuripääkaupunki -hanke lähestyy hetkeä, jolloin tiedetään, kuinka Savonlinnan yhdessä yhteiskumppaneidensa kanssa käy.

Kansainvälinen, 12-henkinen asiantuntijaraati kertoo valinnastaan kesäkuun 2. päivä. Silloin tiedetään, onko se Savonlinna, Oulu vai Tampere. Toinen vuoden 2026 kulttuuripääkaupunki tulee Slovakiasta.

Valintansa perusteluksi ehdokaskaupungit ovat laatineet noin 100-sivuiset hakemukset, jotka luovutetaan torstaina opetus- ja kulttuuriministeriölle. Hakemusta tukemaan Saimaa-ilmiö julkaisi hienon Art of Living -videon, joka saanee ansaitsemansa huomion myös asiantuntijaraadin keskuudessa.

Video ei ole ulkokullattu matkailumainos, vaan se kertoo hienovarainen pilke silmäkulmassa Savonlinnan ja koko Saimaan alueen ainutlaatuisuudesta, aitoudesta, luonnosta, hiljaisuudesta, perinteestä, hersyvästä kulttuurista, kansainvälisistä tapahtumista ja sinnikkyydestä. Monista sellaisista asioista ja arvoista, joilla korona-ajan jälkeen on entistäkin suurempi merkitys.

Savonlinnan kulttuuripääkaupunkibudjetti on vain noin puolet kilpakumppaneidensa budjeteista, minkä ei toivoisi olevan haitaksi hakemukselle. Vähintäänkin erikoista olisi, jos kulttuuripääkaupunkistatuksen voi saada vain suurella rahalla. Sellainen kriteeri ei tukisi alkuperäistä ajatusta kasvattaa kaikkien kansalaisten ymmärtämystä eurooppalaisuudesta.

Savonlinnan on myös syytä toivoa, että valinta kohdistuu sitä eniten tarvitsevaan, niin kuin valintakriteereissä sanotaan. Saimaan alue ja koko Itä-Suomi tarvitsee juuri nyt kipeästi nostetta ja uutta puhtia kehitykseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka