Lukijalta: Mitä Orban oikeasti näkee ja muistaa

Vapaa toimittaja Tuula Koponen kertoi kolumnissaan 14.4. Itä-Savon lukijoille itävaltalaisten toimittajien ongelmista Unkarissa. Hän ihmettelee sitä, kuinka Unkarin nykyiset, pääosin 1960-luvulla syntyneet ja nuoruutensa kommunismissa eläneet vallanpitäjät eivät näe tai muista, miten heidän oma järjestelmänsä muistuttaa kommunistista järjestelmää.

Asia saattaakin olla niin, että Orban ja muut Unkarin vallanpitäjät sekä 1960-luvulla ja aikaisemmin syntyneet unkarilaiset näkevät Euroopan unionin nopeasti etenevässä liittovaltiokehityksessä samoja piirteitä, joita heidän muistiinsa on jäänyt neuvostokommunismin ajoilta, jolloin Unkarilta ja muilta Itä-Euroopan mailta oli riistetty oikeus päättää omista asioistaan.

Kansan kollektiivisessa muistissa voi vieläkin olla pienen kansan antipatioita suurvaltaa kohtaan jopa ottomaanien valloituksen ajoilta. Unkarin vallanpitäjien reaktiot voivat selittyä tällaiselta historialliselta pohjalta, ja onhan Orbanilla myös ollut huomattava kannatus vaaleissa.

Myös Puolassa vanhempi ikäpolvi muistaa hyvin kahden diktatuurin, Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton, miehitykset sekä kommunismin ajan, josta vapauduttiin rohkean telakkatyöläisen Lech Walesan toimien ansiosta. Puolassakin on epäluuloja EU:n liittovaltiokehitystä kohtaan – pelätään itsenäisyyden menetystä taas kerran.

Itä-Euroopan kansojen kollektiivisessa muistissa ja yli 50-vuotiaiden ihmisten kokemusmaailmassa neuvostoaika näyttäytyy negatiivisena ja pelätään, että EU:n liittovaltiokehitys heikentää näiden kansojen oman päätösvallan hyvin vähäiseksi.

Nuoret eurooppalaiset, joilla ei ole vastaavia kokemuksia, ovat useimmiten EU:n kannattajia ja hyväksyvät myös liittovaltiokehityksen.

Pelätään itsenäisyyden menetystä taas kerran.

Eero Timgren

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka