Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Peli on vielä täysin auki vaaleissa

Itä-Savon Tietoykkösellä teetättämä kuntavaalikysely kertoo, että vaalien lopputulosta Savonlinnassa ei voi vielä ennustaa.

Kyselyn suuren, 4,6 prosentin, virhemarginaalin vuoksi vastauksista voi tehdä vain hyvin savolaishenkiset päätelmät – "voihan se männä näinnii, mutta voi se männä toisinnii".

Ainoastaan kolmen puolueen kannatuksesta kysely antaa jotain viitteitä. Perussuomalaiset tulevat Savonlinnassakin nostamaan kannatustaan valtakunnallisen trendin mukaisesti ja Liike nyt olisi saamassa jalansijaa kaupungin poliittisella kartalla. Sen sijaan keskusta olisi menettämässä reilusti kannatustaan.

Huhtikuun alkupuolella tehtyyn kyselyyn vastasi 541 henkilöä, joista puolet oli miehiä ja naisia. Lisäksi otanta kyselyyn vastanneiden iästä, asuinalueesta sekä sukupuolesta vastasi Savonlinnan äänestysikäistä väestöä.

Kyselyn mielenkiintoisin tieto on se, että kesäkuussa pidettävät kuntavaalit kiinnostavat ihmisiä.

Peräti 78 prosenttia vastanneista pitää täysin varmana tai melko varmana sitä, että käyttää äänioikeuttaan kuntavaaleissa. Odotettavaa ja toivottavaa siis olisi, että äänestysprosentti nousisi korkeammalle kuin edellisissä kuntavaaleissa 2017. Tuolloin Savonlinnan äänestysprosentti jäi 55:een.

Nuorten äänestysaktiivisuus ei sen sijaan lupaa hyvää. Kysely kertoo, että 18–29-vuotiaat äänestävät keskimääräistä epätodennäköisemmin, ja vain 44 prosenttia nuorista äänestäisi varmasti ja 29 prosenttia melko varmasti.

Äänestäjien mielipide sote-uudistuksesta ja Savonlinnalle oikeasta hyvinvointialueesta, ei sen sijaan jää kyselyssä epäselväksi. Niin puoluekantansa ilmoittaneet vastaajat kuin muutkin vastaajat haluavat Savonlinnan Pohjois-Savon hyvinvointialueeseen. Ainoan poikkeuksen kyselyssä tekivät nuoret vastaajat, jotka haluavat Savonlinnan suuntautuvan Etelä-Savoon hyvinvointialueeseen.

Nähtäväksi jää, nouseeko kuntavaalien tärkeimmäksi kysymyksesi sote-uudistus. Viitteitä siitä on kyselyn tuloksesta luettavissa.

Suurimman puolueen asemaa tarjotellaan kyselyssä SDP:lle. Virhemarginaali 5,7 prosenttia molempiin suuntiin tekee arvion kuitenkin epävarmaksi, sillä 541 vastaajasta vain 224 kertoi puoluekantansa.

Se on kuitenkin varmaa, että Savonlinnan kuntavaaleissa peli on vielä täysin auki. Kesäkuun 13. päivä pidettäviin vaaleihin on vielä reippaasti aikaa, ja niin puolueiden kuin ehdokkaidenkin kampanjat ovat vasta käynnistymässä.

Ehdokkailta voi toivoa asiallista kampanjointia. Asioista voi olla eri mieltä ja demokratian nimissä jopa pitääkin olla. Savonlinnaan ei toivoisi pesiytyvän solvauksen, vihapuheen tai maalittamisen kampanjointikeinoina. Sitä savonlinnalaiset eivät ole ansainneet, vaan kirkkaita ajatuksia tulevaisuudestamme ja yhdessä tekemisestä.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi