Lukijalta | Myös konekulttuuri on kulttuuria

Eino Leino päättää analyyttisen runonsa näin:

"Tuhatkarvainen on kyltyyri –

se on Kiinassa Kiinan myyri –

mut Suomessa Suomen kyltyyri

tuon kaiken on karrikatyyri"

Nyt Savonlinnan kaupunginhallitus on saanut käsiinsä kulttuuripääkaupungin hakupaperit, jotka eivät sovi kaiken kansan arvioitaviksi, joten niihin ei voi ottaa kantaa, mutta hakuprosessi ei ollut aivan sitä, mitä annettiin ymmärtää.

Kaikkien kukkien piti antaa kukkia. Edustan konekulttuuria jäsenenä paikallisessa aluekerho Pinnankiristäjissä, kansallisessa veteraanimoottoripyöräklubissa (VMPK) ja VMPK:n kautta maailmanlaajuisessa FIVA:ssa.

Keskusteltuani paikallisen ja kansallisen portaan kanssa asiasta tein kulttuuripääkaupunkihankkeelle aloitteen laajasta kansainvälisestä konekulttuurin tapahtumasta. En saanut useisiin sähköpostiviesteihini vastausta, joten oletan, ettei aihe ollut sopiva. Toivon kuitenkin, että Saimaa-ilmiön muu rihmasto saa aikaan loistavan itiöemän eli varsinaisen sienen eli kulttuuripääkaupunkinsa.

Kokemusta Pinnankiristäjillä on kahdesta aiemmin järjestetystä kansallisesta tapahtumasta, joihin molempiin osallistui noin 2000 vierailijaa. Nyt kyseessä olisi ollut paljon suurempi kansainvälinen tapahtuma, jonka järjestämiseen pelkkä vapaaehtoistyö ei olisi riittänyt.

Paikallisen konekulttuurin lippulaiva on ainutlaatuinen Chevrolet-paloauto vuodelta 1937, jonka tie vei sodan melskeissä luovutetusta Kirvun kunnasta Savonlinnaan. Vuosituhannen vaihteessa auto oli päässyt aika heikkoon kuntoon, mutta Pinnankiristäjät saivat sen entisöityä alkuperäiseen asuunsa kahden vuoden aikana.

Tämän jälkeen maakuntamuseon omistamaa paloautoa on säilytetty ja huollettu erilaisissa tiloissa eri puolilla kaupunkia, viimeksi teatterin entisessä puvustamossa. Nyt rakennuksen käyttötarkoitus on muuttumassa ja paloauto entisöijineen on joutumassa mieron tielle.

Hyvät neuvot ja apu olisivat tarpeen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan paloauton majoittamiseksi kuiviin ja lämpimiin noin 100 neliömetrin tiloihin. Jos niin sovitaan, kaupanpäällisiksi saisi viikoittain kokoontuvan, varttuneen ryhmän vanhojen moottoripyörien harrastajia.

Jukka Järvisalo

Pinnankiristäjä Savonlinnasta