Lukijalta: Palautetaan Savonlinnaan kansanvalta

Savonlinnan kaupungin hallinto näyttää toimivan erittäin oudolla, ailahtelevalla tavalla ja välillä on tuntemuksena, että onkohan kaikki virkamieshallinnossa ihan lain mukaisesti edennyt.

Kaupunginjohtajan luottamusselvitys koettiin laittomana, vaikka kyse ei ole mistään rikoslakiin liittyvästä toimesta vaan luottamuksen arvioimisesta kuntalain mukaisesti.

Luottamuksen voi menettää monella eritavalla ja tarkemmin seurattuna voin kuvitella, ettei tämä nykyinen toiminta luottamusta rakenna. Ihmettelen, ettei valtuusto nähnyt tarvetta tilapäisen valiokunnan perustamiselle. Onko käynyt niin, että silmät ummistettiin todellisuudelta.

Kuntalaisilla on oikeus saada verorahoilleen vastinetta. Päätöksenteon pohjaksi tulee olla oikeat ja riittävät tiedot. Nykyisellään tuntuu siltä, että Savonlinnasta puuttuu rehellinen oikeudenmukainen toimintakulttuuri ja vastuu olevan hukassa myös virkamiehiltä. Demokraattinen päätöksenteko kulttuuri on tainnut unohtua, joten olisiko syytä se palauttaa.

Kaupunginhallitus johtaa valtuuston alaisena kaupungin toimintaa, hallintoa ja taloutta.

Kaupunginhallitus vastaa myös kaupungilla toiminnan yhteensovittamisesta sekä kaupunginvaltuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta.

Pormestarimallilla on mahdollisuus rakentaa uutta tulevaisuutta Savonlinnaan.

Kuntalaisena ihmettelen sitä, missä tasossa on nykyisin kaupungilla laillisuuden valvonta? Kaupunginlakimies kirjoittelee yleisönosastolla syytellen valtuutettua, joka esitti valtuuston kokouksessa asiallisen kysymyksen.

Itä-Savon Sairaanhoitopiirille annetaan jos minkälaisia toiminnallisia ohjeita ja sairaanhoitopiirille asetetut mielettömän suuret säästötavoitteet, eivät tunnu vähenevän. Säästöjä on jo mitä ilmeisimmin kuitenkin saatu.

Esteellisiä on asioiden käsittelyssä, virkamiehistö toimii puolueellisesti, pöytäkirjan mukaan kaupunginjohtaja ei poistunut neuvottelun ajaksi kokouksesta, vaikka on pyydetty poistumaan. Luottamushenkilöillä on oikeus neuvotella ilman virkamiesten läsnäoloa. Mitä muuta tapahtuukaan taustalla. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan olisi syytä alkaa selvittää toimintaa laillisuuden nimissä.

Savonlinnassa on kuitenkin virkamiehen näkemyksellä saatu kaupunginhallituksen edustustehtävät siirrettyä yksille ja samoille henkilöille. Näitä edustustehtäviä näyttää lehtijulkaisujen perusteella riittävän. Ihmeellistä, kun näihin tehtäviin näyttää valikoituvan aina samat henkilöt kaupunginhallituksen, sekä valtuuston puheenjohtaja. Kaupunginhallituksen tulisi omiin edustustehtäviin valita itse kaupunginhallituksesta henkilöt. Nämä henkilöt eivät voi olla virkamiesten toiveiden ja esitysten mukaisesti valittu.

Oli mielenkiintoinen asia lukea kaupunginjohtajan esitys protokollaan perustuvasta kaupunginedustustavasta. Protokolla koskettaa arvovieraita ja vierailuja, ei operatiivisen toiminnan edustamistehtäviä. Edellä mainituilla päätöksillä kavennetaan demokratian toteutumista, joskin se voi olla myös tarkoituksena.

Itse olen ollut pitkään kuntahallinnossa luottamushenkilönä ja historiassa kaikki toiminta on pohjautunut aina demokraattisen päätöksentekoon. Nyt valta näyttää siirtyvän pikku hiljaa virkamiehille ja se ei mielestäni vastaa kunnallista päätöksenteon oikeellisuutta. Kansanvalta on edelleen olemassa ja sen tulee toteutua.

Olen tehnyt Savonlinnan kaupungille kuntalaisaloitteen pormestarimallista, jolla voisi palauttaa demokraattisen päätöksenteon ja kansanvallan takaisin Savonlinnan kaupungissa. Mielenkiinnolla odotan aloitteeni valmistelua ja siihen vastausta. Pormestarimallilla on mahdollisuus rakentaa uutta tulevaisuutta Savonlinnaan.

Jaakko Kupiainen

Punkaharju

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka