Lukijalta: Maaseudun vetovoima pysyy ja paranee

Etelä-Savon väkiluku elokuussa 2020 oli 141 361 henkeä. Väestö on viime vuosina vähentynyt yli tuhannen hengen vuosivauhdilla.

Maakunta on Suomen ikääntynein ja nuorten ikäluokat ovat pienet. Alue on kuitenkin kausittain voimakkaasti kasvava: monipaikkaisesti asuvat ja esimerkiksi vapaa-ajanasunnoillaan aikaa viettävät ja työskentelevät ihmiset eivät näy väestötilastoissa tai vaikkapa sote-palveluiden mitoituksessa.

Vaikka muuttoliike imee väkeä maaseudulta kaupunkeihin, on liikettä myös toiseen suuntaan. Korona on lisännyt mökkeilyä ja hakeutumista etätöihin maaseudulle. Maaseudun merkitys ja vetovoima ovat kasvaneet huomaamatta.

Luonnonläheisyys ja rauha on monelle merkittävä asia. Koska kiinnostus etätöiden tekemiseen on kasvanut ja etätöistä tulee uusi normaali koronan jälkeenkin, pitää tietoliikenne yhteyksien olla kunnossa maaseudullakin.

Myös muilla peruspalveluilla on merkitystä muuttoliikkeeseen. Lähipalvelut sekä mahdollisuudet tehdä töitä ja harrastaa tulisi olla kunnossa.

Koska koronalla on ollut myönteisiä vaikutuksia ajatteluun maaseudusta, maaseudun mahdollisuuksien markkinointiin täytyy panostaa entistä enemmän.

Etätyö tarjoaa huomattavia etuja sekä työntekijöille ja yrityksille että alueille ja ympäristölle. Omasta kodista käsin tehtävä työ on etätyön muodoista tunnetuin. Etätyöskentely on perinteistä työpaikalla tehtävää työtä joustavampaa, fyysisen työtilan kustannuksissa, työmatkojen ajassa ja työmatkaliikenteen päästöissä voidaan säästää huomattavasti. Etätyön edellytyksenä ovat kuitenkin hyvät tietoliikenneyhteydet.

Etelä-Savon alueellisessa korona-selviytymissuunnitelmassa, jonka Etelä-Savon maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) on hyväksynyt, sanotaan mm.: ”Hyvä fyysinen ja digitaalinen saavutettavuus. Tavoitteellinen tietoliikenneverkko (kuituverkkoperustainen laajakaista) ja digipalvelut Etelä-Savon elinkeinoelämä (mukaan lukien matkailu), alueella toimivat yritykset, maatilat ja maaseudun yritykset tarvitsevat toimivat tietoliikenneyhteydet”.

Julkisten palveluiden ulottaminen kustannustehokkaasti kaikkien kuntalaisten ulottuville, myös harvaan asutuilla alueilla, ei tulevaisuudessa onnistu ilman digitaalisten palveluiden ja tietoliikenneyhteyksien kehittämistä. Vapaa-ajan asujien ja matkailijoiden tarpeet digitaaliselle palveluille sekä vahvalle tiedonsiirtokapasiteetille, kasvavat voimakkaasti.

Hyvät tietoliikenneyhteydet ovat avain alueen kehittymiseen.

Piritta Janhunen

Palveluasiantuntija, Tietoliikennepalvelut,

sivutoiminen yrittäjä, sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityinen palvelun tuottaja, kuntavaaliehdokas (kesk.)

Punkaharju

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka