Pääkirjoitus: Nyt ei anneta periksi koronaväsymykselle

Jaana Rautio-Teijonmaa

Viimeisen kahden viikon aikana Savonlinnan seudulla on todettu koronavirustartuntoja enemmän kuin epidemian aikana kertaakaan aikaisemmin.

Kahdessa eri tartuntaketjussa 65 henkilöä on saanut tartunnan ja peräti 600 henkilöä on asetettu karanteeniin altistumisen vuoksi. Tilanne on erittäin huolestuttava. Ja vieläkin vakavammaksi asian tekee se, että naapurimaakunnassa Etelä-Karjalassa koronatartuntojen määrä on hyvin suuri, eikä tilanteen rauhoittumista ole juurikaan nähtävissä.

Sosterin tartuntaluvut merkitsevät myös sitä, että Savonlinnan seutu pysyy edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, jolloin myös normaalia elämää koskevat rajoitukset pysyvät voimassa.

Jatkuvat rajoitukset koettelevat jo monien jaksamista. Turhautumista ja rajoitusten kyseenalaistamista on ilmassa yhä enemmän, mutta nyt ei ole periksi antamisen hetki. Juuri nyt meidän kaikkien on syytä noudattaa lähes mantraksi tullutta ohjetta – maski, etäisyys ja käsihygienia. Vain yhdessä, vastuullisesti toimimalla epidemian hallitsematon leviäminen on ehkäistävissä.

Sosterin alueella rokotukset ovat edenneet ripeästi, apu on siis jo lähellä. Yli vuoden kestäneellä koronamaratonilla ei ole syytä antaa periksi viimeisillä kilometreillä, kun maali jo häämöttää.

Rajoitusten sietämisessä on hyvä pohtia myös suhteellisuutta. Sitä voi edellyttää ainakin meiltä, jotka emme käy yritystoimintamme eloonjäämiskamppailua koronaepidemian aiheuttamien rajujen muutosten vuoksi.

Pelkkien ohjeiden noudattaminen on vähäinen vaatimus sen rinnalla, että liian moni yrittäjä joutuu miettimään lähes yötä päivää, kuinka selvitä seuraavaan viikkoon.

Turhautumisen tai rajoituksiin väsymisen voi suunnata nyt vaikka siihen, kuinka pystyisi ilahduttamaan yksinäisiä tai koronan vuoksi muuten ahdinkoon joutuneita. Puhelu tai pienikin merkki välittämisestä voi olla saajalleen kultaakin arvokkaampi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka