Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tieverkon talvikunnossapidossa on parantamisen varaa

MTK-Etelä-Savo teetti jäsenilleen kyselyn valtion alemman asteisen tieverkon kunnosta ja talvikunnossapidosta. Kyselyyn saatiin reilut 250 vastausta ja se oli jatkoa elokuussa 2020 tehdylle kesäkunnossapidosta tehdylle kyselylle.

Yhteenvetona tuloksista voidaan todeta, että talvikunnossapito saa hieman paremman arvosanan kuin kesäkunnossapito. Puolet vastaajista antoi kuitenkin arvosanan huono tai erittäin huono niin tiestön kunnosta kuin kunnossapidosta ja suurimmat ongelmat liittyvät töiden ajoitukseen sekä kaluston ja valvonnan puutteisiin. Kaiken kaikkiaan huonosti hoidettuja teitä on ympäri maakuntaa.

Kesäkunnossapitoon verrattuna positiivista oli, että talvikunnossapidossa löytyi myös kehuja saaneita kohteita. Toinen huomionarvoinen asia oli, että urakoitsijan tai aliurakoitsijan vaihtuminen oli vastaajien mukaan johtanut joko kunnossapidon selkeään heikkenemiseen tai paranemiseen.

Näiden kahden seikan pohjalta voidaan päätellä, että valtion alemman asteisen tieverkon talvikunnossapidossa on mahdollisuuksia laadun parantamiseen, koska siitä löytyy käytännön esimerkkejä.

Tieasioista vastaavien viranomaisten sekä pää- että aliurakoitsijoiden on syytä tehdä yhteistyötä ja selvittää, mitä näissä positiivista palautetta saaneissa kohteissa tehdään eri tavalla kuin niissä, joista palaute on negatiivista.

Selkeä tiestön yleiskuntoa heikentävä tekijä on kesä- ja talvikunnossapidon kohtalonyhteys. MTK-Etelä-Savon tekemien kyselyiden perusteella on selvästi nähtävissä, että heikko kesäkunnossapito heijastuu talveen ja heikko talvikunnossapito kesään.

Keskeinen elementti tilanteen korjaamiseksi on valtion reipas lisärahoitus tienhoitoon. Nykytasolla tilanne pahenee entisestään.

Tämä negatiivinen kierre on välttämätöntä katkaista nopealla aikataululla. Se on maaseudun tiestön käyttäjien oikeus, tiestön kunnossapidosta vastaavien toimijoiden velvollisuus ja koko Etelä-Savon elinvoimaisuuden säilyttämisen ehto.

Keskeinen elementti tilanteen korjaamiseksi on valtion reipas lisärahoitus tienhoitoon. Nykytasolla tilanne pahenee entisestään. Tässä katse kääntyy maakunnan kansanedustajiin, puolueeseen katsomatta.

Vesa Kallio

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo