Lukijalta: Mitä voimme oppia Kajaanista?

Sanna Metsälä viittasi kirjoituksessaan (I-S 24.3.21) Suomen Kuvalehden (3/21) tilaamaan kuntatestiin, jossa kunnat arvioitiin paremmuusjärjestykseen.

Testiä voidaan toki kritisoida vaikkapa asetetuista mittareista, mutta jostain kuitenkin kertoo se, että Savonlinna oli tuossa testissä tippunut 21 pykälää neljän vuoden takaisesta saaden luokituksessa nyt heikoimman arvosanan. Positiivia esimerkkejä muista seutukunnista on hyvä hakea, kuten Metsälä peräänkuuluttaa.

Palattuani itse Kajaanista syksyllä 2019 takaisin Savonlinnaan voin kertoa jotain Kainuun pärjäämisestä.

Vaikka Opettajankoulutuslaitoksen siirtämisestä Kajaanista Ouluun on jo yli vuosikymmen, huomaavat paikalliset edelleen ikään kuin yhden ikäluokan häviämisen katukuvasta. Vielä viime kansanedustajavaalien aikaan eräs Keskustan ehdokas esitti, että OKL palautettaisiin Kajaaniin, sillä maakuntaa uhkaa opettajapula. Opettajankoulutuksen uudelleen avaamisesta jossain muodossa puhutaan ihan vakavasti.

Samoihin aikoihin Kajaani kärsi myös toisen tappion, kun sieltä lakkautettiin UPM:n paperitehdas vuonna 2008. Tilannetta on hoidettu kuitenkin kokonaisvaltaisesti: Valtion rakennemuutosrahoja ohjattiin suoraan yli 20 miljoonaa euroa kaupungille. Lisäksi on käynnistetty valtion tuella Otanmäen vaunutuotantoa ja Talvivaara/Terrafame Oy. Myös UPM on jälki-investoinut mm. lämmöntuotantoon. Työpaikkojen menetykset on saatu pitkälti korvattua.

Kainuussa on opittu aikojen saatossa se, että vain voimakkaalla yhteisellä tahdolla ja esiintymisellä voidaan saavuttaa jotain. Kajaani ei ole seutukaupunki, vaan maakuntansa veturi. Siellä on suuri kasarmialue ja kaikki maakunnalliset virastot.

Maakunnan veturin asemaa ei voida turvata köyhdyttämällä sen muita alueita. Veturin tulee suunnata kasvutavoitteensa sen ulkopuolelle. Tällöin maakunta voi seistä veturinsa takana. Tätä ennen vahva yhteinen tahto on löydyttävä kaupungista itsestään ja kaikkien on oltava sen tukena.

Muistan, että 16 vuotta sitten toimiessani Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana näistä asioista jo puhuttiin. Olisiko meidän lopultakin aika kääntää uusi sivu ja ottaa positiivinen esikuva vaikkapa Kainuusta?

Minna Tikkinen

Kuntavaaliehdokas, Savonlinna (SDP)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka