Pääkirjoitus Itä-Savossa ei ole aprillipilaa

Torstaina on aprillipäivä, mutta tässä Itä-Savossa ei ole aprillipilaa. Sellaista ei ollut viime vuonnakaan.

Maailmassa, Suomessa ja Savonlinnan seudulla tapahtuu koko ajan yllättäviä ja uskomattomia asioita. Emme halua lukijoiden joutuvan hetkeäkään miettimään, onko jokin tämän päivän lehdessä julkaistu asia totta vai ei.

Aprillipilan, jos sellainen julkaistaisiin, pitäisi olla ajankohtainen. Nyt on mahdotonta keksiä onnistunutta ajankohtaista aprillipilaa.

Kaikki koronatilanteeseen ja koronarokotuksiin liittyvät pilat olisivat tuomittuja epäonnistumaan, sillä mikä tahansa aiheeseen liittyvä hyvä tai huono uutinen voisi olla totta tai ainakin joku voisi sitä totena pitää.

Entä jos aprillipilana kertoisimme, että Savonlinnan kaupunginhallitus päätti keskiviikon kokouksessaan erota yhteistyöongelmia vuoksi? Se ei olisi hyvä pila, koska Parikkalan kunnanhallitus päätyi juuri tuohon ratkaisuun tiistai-iltana.

Entä sitten norppa ja verkkokalastusrajoitukset? Jospa kertoisimme, että kaupunki kannustaa markkinoimaan opastettuja verkkokalastusmatkoja venäläisille turisteille? Ei käy. Kaupunginhallitushan keksi opastetut verkkokalastusretket jo monta viikkoa sitten. Luonnonsuojelijat ja venäläisten matkailutottumuksia tuntevat ihmiset totesivat sen huonoksi ideaksi.

Parikkalalaiselta asuinalueelta löytyi uraania, kertoi vuoden 2008 aprillijuttu. Sen jälkeen on Ruotsissa siirretty Kiirunan kaupunki toiseen paikkaan malmikaivoksen tieltä ja Parikkalassa kuohuttaa parhaillaan akkumineraaleja etsivän yhtiön malminetsintävaraus.

Elämme aikoja, jolloin median vastuu oikeiden tietojen levittämisestä korostuu. Voi olla, että mediassa julkaistavat aprillijutut ovat tulleet tiensä päähän pysyvästi.

Tänä vuonna pitää tyytyä aprillaamaan vain kotioloissa. Lapsia ei nyt voi juoksuttaa naapuriin hakemaan oksanreikiä.

Jaana Hänninen

jaana.hanninen@ita-savo.fi