Lukijalta: Ajattele globaalisti toimi paikallisesti

Haluammeko Savonlinnassa olla osa ongelmaa vai osa ratkaisua? Savonlinna ei ole irrallaan maailmasta, minkä viimeistään korona on osoittanut. Ilmastonmuutos vaikuttaa myös täälläkin ja sen kustannukset tulevat olemaan vielä suuremmat kuin korona konsanaan. Siksi siihen kannattaisi reagoida jo nyt.

Minun Savonlinnassani kaupunki ottaa esimerkillisen johtovastuun näyttämällä hyviä ratkaisumalleja. Tulevissa hankinnoissaan kaupunki noudattaa kestävän kehityksen (Agenda 2030) ohjeita. Kaupungin autokanta muuttuu sähköautoiksi sitä mukaan kun kalustoa uusitaan. Kaupunki tukee latausverkoston kasvua yleisille paikoille, kerrostaloihin kuin yksityisiinkin asuntoihin. Virka-ajojen jälkeen sähköautoja voisi vuorata/myydä yksityisille edullisesti.

0,25 prosenttia kunnallisesta verokertymästä, joka nyt sijoitetaan lentotoiminnan tukemiseen, sijoitetaankin ilmaisen joukkoliikenteen kehittämiseen. Se auttaisi keskustan elävöittämistä ja helpottaisi autoista luopumista. Palin toimintaa kehitettäisiin, jolloin syrjässä asuvatkin pääsisivät keskustaan edullisesti.

Jos korona-ajassa on jotain hyvää, se on etätyön ja -kokousten lisääntyminen. Säästyy aikaa, rahaa ja ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia.

Savonlinna olisi ylpeä Saimaasta ja saimaannorpasta. Saimaa olisi Unescon maailmanperintökohde. Verkkokalastusrajoitus koskisi koko Saimaata ja jatkuisi heinäkuun loppuun. Nykyinen 400–430 norppakanta on suojelun minimi, kuten minkä tahansa eliön populaation geneettisen perimän monimuotoisuuden turvaaminen sisäsiittoisuudelta.

Rauhoitustavoitteen tulee olla korkeammalla. Kalaston monipuolista käyttöä lisättäisiin mm. lisäämällä särkikalojen hyödyntämistä.

Kaupunki luopuisi avohakkuista ja siirtyisi poimintahakkuisiin. Nyt noin 800 uhanalaista metsälajia olisivat erityisessä suojeluksessa. Puutavara toimitettaisiin Punkaharjulle Metsä Woodin kertopuuksi. Kaupunki suosisi puurakentamista ja prosentti rakennuskustannuksista sijoitettaisiin taiteeseen. Rakennukset lämmitettäisiin maa- eli vesilämmöllä, jota Savonlinnassa riittää.

Marjastusta ja sienestystä kehitetäisiin paikallisin voimin. Lähiruokaa ja luomua suosittaisiin kaupungin ruokahuollossa. Punainen liha korvattaisiin suurelta osin lähikalalla ja lähikasviksilla.

Tästä hyötyisivät kaupunkilaiset lisääntyvällä työllisyydellä, parantuneella terveydellä, sydän- ja verisuonitautien, 2 tyypin diabeteksen, liikuntaelinten sairauksien ja ylipainon vähenemisellä, verotulojen kasvulla ja eläinten hyvinvoinnin parantumisella.

Kaksoiskuntalaisuutta edistettäisiin ja verotusta kehitettäisiin. Näin myös saataisiin keskussairaala säilytettyä.

Sydäntä lähellä oleva, rakas Savonlinna.

Paavo Putus

Kuntavaaliehdokas (vas.),

KM, veneenrakentaja

Kommentoi