Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Puheenjohtajan tulee johtaa toimintaa – kaupunginhallituksessakin

Kaupunginhallitus johtaa kaupungin toimintaa – se tekee sitä kaupunginvaltuuston alaisena. Kaupunginhallitus vastaa päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta. Sen tulee huolehtia kunnan sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnan järjestämisestä. Kun sen käsittelyyn tuodaan kuntalain 35 pykälän mukainen tilapäisen valiokunnan perustamisen esitys, sen tulee tehdä siitä esitys valtuustolle siltä osin, että tulee lain mukainen kirjaus pöytäkirjaan ja asia siirtyy eteenpäin.

Tilapäisen valiokunnan esittäminen ei ole kevyt keino kunnan asioiden hoitamisessa ja harkinta siitä tulee tapahtua valtuustossa.

Kahdessa tapauksessa viimeisen puolen vuoden aikana kaupunginhallitus on lähtenyt tekemään omassa käsittelyssään ns. tarpeellisuuspohdintaa eli siirtänyt asiaa kokouksesta toiseen useaan kertaan, palauttanut valmisteluun, jättänyt pöydälle eikä ottanut pöydälle jättämisen jälkeen viivytyksettä käsittelyyn. Kaupunginhallitus ei siis ole toiminut asiassa viivytyksettömän hallinnollisen toiminnan periaatteen mukaisesti.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tulee johtaa kokoustoimintaa, hänellä on otto-oikeus kunnan asioihin, mutta myös korostettu velvollisuus huolehtia, että asioiden käsittely menee oikeassa järjestyksessä, aikataulussa ja että valtuusto saa oikea-aikaisesti asiat käsittelyynsä.

Kaupunginvaltuutettuna koen, että minulta on viety lain suoma mahdollisuus ajantasaiseen demokraattiseen päätöksentekoon näissä tilapäisen valiokunnan perustamisen tapauksissa.

Kaupunginhallituksen tulee toimia valtuuston ja valtuutettujen työn mahdollistajana, ei torppaajana.

Merja Mustonen

Kaupunginvaltuutettu (sit.)

Savonlinna