Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Puuhailua kaavoituksen parissa sallitaan, vaikuttamista ei

Joissakin kunnissa on yritetty toimia lain hengessä, mutta esimerkit siitä, että ympäristöstään huolissaan olevat kansalaiset olisivat voineet vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon, loistavat yhä poissaolollaan. Tosiasiallisesti kuntalainen voi vaikuttaa vain valittamalla valtuuston päätöksestä.

Kaavoitusvalta ja -vastuu on siirtynyt herroilta kunnille ja kansalaisille, kirjoittavat Janne Nulpponen ja Eero Korhonen (IS 24.9.). Valitettavasti ei ole totta, että kansalaisilla edelleenkään olisi sananvaltaa oman ympäristönsä suunnitteluun. Vuonna 2000 voimaan astuneessa maankäyttö- ja rakennuslaissa kaavoitusvalta siirrettiin valtiolta kunnille. Näin helpotettiin ratkaisevasti kuntien ja elinkeinoelämän yhteistoimintaa kaavoitusasioissa ja tehtiin kunnille mahdolliseksi käyttää kaavoitusta keskinäisen kilpailun välineenä. Tämän siunauksellisuuteen epäilevästi suhtautuvat saatiin eduskunnassa lain taakse, kun yritysmaailman vaikutusvallan kasvun vastapainoksi sisällytettiin lakiin monta pykälää kansalaisten osallistumisesta yhteisen ympäristön suunnitteluun. ”Keskustelutilaisuudet, työpajat, kyselyt ja verkkopalautekanavat ovat kaavoituksen arkipäivää”, kirjoittavat Nulpponen ja Korhonen. Se on liioittelua. Joissakin kunnissa on toki yritetty toimia lain hengessä, mutta esimerkit siitä, että ympäristöstään huolissaan olevat kansalaiset olisivat voineet vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon, loistavat yhä poissaolollaan. Puuhailua kaavoituksen parissa sallitaan, vaikuttamista ei. Tosiasiallisesti kuntalainen voi vaikuttaa vain valittamalla valtuuston päätöksestä. Jo Vanhasen ensimmäisestä hallituksesta lähtien valitusoikeutta on määrätietoisesti rajoitettu, tämä on kirjattu myös nykyisen hallituksen ohjelmaan. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan ainoa valituksen peruste on lainvastaisuus: on osoitettava, että kaava on lakiin kirjattujen sisältövaatimusten vastainen. Niiden tulkintavaraisuuden vuoksi tehtävä on ylivoimainen kenelle tahansa, saatikka tavalliselle kansalaiselle jolla ei ole varaa juristiin.

Haluatko lukea koko jutun?

Tilaa digi ja pääset lukemaan kaikki Itä-Savon sisällöt.

Tilaa 6 kk 4,90 €/kk Tilaa 2 kk 14 €/kk

Digitilauksen sisältö

  • Ita-Savo.fi-verkkopalvelun rajaton käyttöoikeus vuoden jokaisena päivänä
  • Näköislehti
  • Uutissovelluksen ja päivän lehti -sovelluksen käyttöoikeus (iOS ja Android)
  • Esaimaa.fi-, Kouvolansanomat.fi-, Kymensanomat.fi- ja Lansi-Savo.fi-verkkopalvelut, näköislehdet ja sovellukset
  • Lukuoikeus sinulle ja kolmelle perheenjäsenellesi