Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Korona kohtelee yrityksiä epätasaisesti

Nyt eletään suomalaisten pörssiyhtiöiden osavuosikatsausten aikaa. Kolmannen neljänneksen tuloksensa ovat julkistaneet esimerkiksi Op-ryhmä, Nordea, Stora Enso, Kone ja Neste.

Mikään edellä mainituista suurista yrityksistä ei ole kärsinyt painavia koronaiskuja. Pikemminkin päinvastoin. Esimerkiksi Koneen tulos parani viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Konetta auttaa Kiinan talouskasvu, mikä on hyvä uutinen monille suomalaisille vientiyrityksille.

Nordean tulosparannus oli yllättävä, koska saman toimialan Op-ryhmän tulos heikkeni. Nordea on oman tiedotteensa mukaan onnistunut kasvattamaan markkinaosuuksiaan monilla liiketoiminta-alueilla. Op-ryhmä puolestaan kertoi liiketuloksen laskun johtuvan sijoitustoiminnan tuoton heikkenemisestä sekä saatavien arvonalennuksista.

Pitkän aikavälin korona-vaikutuksia pankkeihin on kuitenkin vielä paha arvioida. Jos korona synnyttää konkurssien määrän kasvun ja työttömyyden, pankkien rasitteeksi koituvat mahdolliset luottotappiot.

Vaikka osa yrityksistä tuntuu pärjäävän korona-aikana yllättävän hyvin, täytyy muistaa myös toinen todellisuus. Finnair ilmoitti irtisanovansa peräti kymmenen prosenttia henkilökunnastaan. Matkailu- ja ravintola-ala käy surullisen tuskallista eloonjäämiskamppailua.

Korona on epäoikeudenmukainen virus terveys- ja talousvaikutuksiltaan. Se iskee myös heikossa kunnossa oleviin yrityksiin ja ihmisiin. Juuri siksi yhteiskunnan pitää auttaa kaikin keinoin apua tarvitsevia.

Teknologiateollisuus tiedotti perjantaina suhdannenäkymistä. Osa yrityksistä ennakoi pahimman olevan vasta edessä. Toivoa antaa kuitenkin suurempien teknologiayritysten usko näkymien kirkastumisesta. Myönteisyyden lähde lienee juurikin Kiina. Maa, josta korona lähti maailmalle, näyttää olevan veturi pandemian iskuista toipumisessa.