Puutarhaharrastajan kesä alkaa Prisman Kesäpihalta

Prisman Kesäpiha on ilahduttanut asiakkaita lähes 30 vuotta. Kesäkukkien ohella kotipuutarhurin ostoslistalta löytyy erilaisia hyötykasveja ja hyönteishotelleja.

Mainos | Kun Prisman myyntipäällikkö Pasi Makkonen sai lähes 30 vuotta sitten tehtäväkseen perustaa vastavalmistuneeseen tavarataloon taimien ja kukkien myyntiin erikoistuneen Kesäpihan, ei ala ollut hänelle entuudestaan tuttu.

– Vuosien varrella olen kyllä jo oppinut muun muassa sen, mitä perennat ja taimet ovat. Olen myös itse tehnyt muutamiakin kokeiluja omassa pihassa, mies nauraa.

Makkonen sanoo, että vuosikymmenten saatossa puutarhaharrastuksen suosio on lisääntynyt merkittävästi, ja se näkyy Kesäpihassakin.

– Alkujaan reilun parinkymmenen neliön ulkomyymälä on kasvanut 450 neliöiseksi ja sisämyymäläkin 400 neliöiseksi. Myös taimi- ja siemenvalikoima on moninkertaistunut. Esimerkiksi tälle keväälle pelkästään siemenpusseja on tilattu hyllyyn monta metriä.

Kesäpihalla kymmenettä kauttaan aloitteleva Merja Kutvonen allekirjoittaa Makkosen huomiot.

– Ihmiset ovat tietoisempia trendeistä ja uusista lajikkeista, ja niitä tullaan kysymään myymälästä.

Kesäkukkien suosio ei horju

Vuosi vuodelta runsaammaksi käyvästä siemen- ja taimivalikoimasta löytyy vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Makkonen sanoo, että Kesäpihan suosituin myyntiartikkeli on kuitenkin kesäkukat, jotka tulevat paikalliselta Päivölän Puutarhalta.

– Kesäkukkien ostaminen on aikaistunut kesäkuulta toukokuulle, ja pihat halutaan kauniiksi muun muassa koulujen päättäjäisjuhlia varten.

Kesäkukkien ikisuosikeiksi Kutvonen nimeää orvokit ja pelargonit. Hän sanoo, että pelargonien kohdalla voidaan puhua jopa lajiharrastajista: myymälästä ei tulla hakemaan pelargoneja vaan Mårbackaa, Askolaa tai Ingridiä.

– Uutta trendiä edustaa puolestaan leikkokukkien, kuten punakosmosten, kasvattaminen. Lisäksi erilaiset koristeheinät ovat nyt trendikkäitä. Väreistä valkoinen on aina pinnalla.

Perennoista Makkonen mainitsee erikseen ikivihreät havupensaat ja -puut.

– Kun tuijat tulivat markkinoille, on niitä sen jälkeen myyty tasaisesti suomalaispihojen koristeeksi.

Myös luontoarvojen nousu näkyy pihoissa ja puutarhoissa. Kutvonen sanoo, että esimerkiksi nurmikko saatetaan korvata ainakin osittain kukkaniityllä. Samoin turpeen käyttö kasvualustana on vähentynyt, ja tilalle ovat tulleet erikoismullat ja kookoskuidut.

– Lisäksi pihoihin laitetaan hyönteishotelleja ja perhosbaareja lisäämään pölyttävien hyönteisten määrää.

Hyötykasvit ja omavaraisuus kiinnostavat

Koronavuodet ovat nostaneet kiinnostusta hyötykasveihin ja omavaraisuuteen. Yhä useampi kotipuutarhuri kasvattaakin porkkanoiden ja perunoiden ohella mustikkaa ja yrttejä. Kasvimaata ei välttämättä tarvita, sillä lavakauluksilla ja istutuspusseilla hyötypuutarhan voi perustaa terassille tai vaikka parvekkeelle.

– Sekin on uutta, että hyöty- ja koristekasvit saavat kasvaa sulassa sovussa samassa penkissä. Ylipäätään eri lajeja kokeillaan ennakkoluulottomasti, Kutvonen kertoo.

Makkonen pohtii, että vuosien saatossa pihoista ja parvekkeista on tullut huonemaisia tiloja, joiden varusteluun satsataan.

– Kesäpihan valikoimissa onkin siemenien, taimien ja istutustarpeiden ohella paljon grillejä, pihauuneja ja puutarhakalusteita, joita on esillä Kesäpihan sisämyymälässä. Samoin puutarhatyökaluja on joka lähtöön.

Kutvonen kannustaa jokaista hyöty- tai koristekasvien viljelystä kiinnostunutta laittamaan kädet rohkeasti multaan.

–Meillä on kuuden hengen vakioporukka, joka auttaa mielellään valinnoissa. Me kaikki Kesäpihan myyjät olemme alan harrastajia, joten myös omakohtaista kokemusta riittää jaettavaksi.

Kesäpiha avoinna ma–pe klo 8–20, la 8–18, su 9–18.

Osuuskauppa Suur-Savo

Facebook

Instagram

Lue lisää