Kaipaatko apua joulun leluostoksille? Trendejä on hankala ennustaa, sillä yksittäinen TikTok-video voi mullistaa markkinat hetkessä - Savonlinnan Prisman leluosasto vinkkaa, mitä tänä vuonna ostetaan

Teknologian kehittyminen vaikuttaa leluihinkin, mutta tietyt vanhat suosikit päätyvät paketteihin vuosi toisensa jälkeen.

Mainos | Monen muun ikätoverinsa tapaan Daniel Kansanen, 6, on viime aikoina ruksinut ahkerasti lelukatalogin sivuilta mieluisia joulun lahjatoiveita. Toivelistalla on ainakin lautapeli Inkan Aarre.

- Olen pelannut sitä eskarissa kavereitten kanssa, Daniel kertoo syyksi toiveeseensa.

Pukin lahjasäkistä saattaa löytyä myös Danielin nimellä varustettu NERF-lelupyssy, sillä sellainen ainakin on toiveissa. Danielia kiinnostaisi ainakin myös Nintendo Switch ja Mindcraft-peli sekä Super Mario -aiheiset legot. Joulua vietetään tietenkin mummon ja ukin luona.

Jos lahjoja ei lasketa, joulun mieluisinta juttua Danielin ei tarvitse kauaa miettiä.

- Koristelu. Minulla on kotona oma joulukuusi, Daniel kertoo.

Lelutrendit tulevat ja menevät tänä päivänä nopeasti. Niinpä monella aikuisella menee sormi suuhun, kun pitäisi hankkia lahja omalle tai vaikkapa kummilapselle. Ja vaikka lelutrendejä ei ole helppoa ennustaa, yksi asia on varmaa.

- Kauppa käy parhaiten viikkoa ennen joulua. Ihminen vaan on semmoinen, toteaa Prisma-johtaja Mervi Hämäläinen Savonlinnan Prismasta.

Tänä vuonna jouluaatto osuu perjantaille, joten Prisman leluosastolla osataan jo päätellä, että koko pyhiä edeltävä viikko on yhtä hulabaloota. Lahjaostokset tuppaavat jäämään suurimmalla osalla viime tinkaan.

Savonlinnan Prisman käyttötavaraosastolla työskentelevä Sanna Aihos tunnustelee etenkin joulun alla, minkä ikäisille mitkäkin lelut tekevät kauppansa. Jo muutaman vuoden ajan kestosuosikkeja ovat olleet erilaiset isot pehmolelut.

- Ehkä se sai alkunsa yksisarvispehmoista, Aihos pohtii.

- Tänäkin jouluna isojen pehmolelujen kysyntään on varauduttu, että kaikille varmasti riittää. Viime vuonna suosituimmat pääsivät loppumaan.

Perinteiset pehmot ovat onnistuneet tekemään paluuta siitäkin huolimatta, että suosittuja ovat myös erilaiset interaktiiviset, itse liikkuvat ja ääntelevät lelut ja robotit.

Poksuttelun suosio jatkuu

Kuluttajien ostokäyttäytymistä on tänä päivänä vaikea ennakoida pitkällä aikavälillä, sillä somen voima saa ihmiset usein liikkeelle valtavina laumoina.

- Kun joku tekee suositun TikTok- tai YouTube-videon, vaikutus näkyy kaupassa hetkessä. Tuntemattomasta jutusta voi tulla hitti puolessa päivässä, Aihos kuvailee nykymeininkiä.

- Esimerkiksi viime keväänä Pop It Fidget -lelut tulivat ihan puskista.

Kyseiset hittilelut tuovat aikuisille mieleen kuplamuovin, mutta silikonista valmistettavien Pop It Fidgetien kuplat voi poksauttaa uudelleen ja uudelleen. Mukavaa tekemistä levottomille sormille!

Poksautettavien silikonikuplien lisäksi leluosaston hyllyltä löytyy vaikka mitä muutakin stressiä poistavaa sormeiltavaa, kuten Joulusta toiseen suosionsa tuntuvat säilyttävän myös erilaiset lautapelit sekä palapelit. Maailmanlaajuisen poikkeustilan vuoksi lisääntynyt kotoilu on viimeisen parin vuoden aikana jopa kasvattanut lautapelien myyntiä. Ja mikäpä siinä, kiireetön ja perinteinen lautapeli-ilta läheisten kanssa on parhaita tapoja viettää joulua.

Savonlinnan Prisman myyntipäällikkö Pasi Makkonen muistaa yhä lapsuutensa parhaan joululahjan.

- Se oli punainen paloauto, jossa oli tikkaat. Siitä on noin 54 vuotta, Makkonen nauraa.

Tuohon aikaan samanlaisesta lahjasta on riemastunut varmasti moni muukin poikalapsi, mutta tätä nykyä vastaavaa takuuhittiä on hankalampi löytää.

- Sanoisin kuitenkin, että monia samoja leluja, jotka ovat olleet suosittuja silloin, ostetaan edelleen yllättävän paljon.

Esimerkkeinä Makkonen mainitsee Stigan rattikelkan ja pöytäjääkiekkopelin. Kumpiakin menee joka joulu.

Omilla lahjaostoksillaan Makkonen suosii lahjoja, jotka saavat lapset liikkeelle. Mieluiten ulkoilmaan.

- Mäen laskemista, jääkiekkoa, hiihtämistä, pihapelejä, Makkonen luettelee. Semmoista, että ei jäädä ruudun ääreen.

Kuvaukseen sopii erinomaisesti vaikkapa jo viime talvena hitiksi muodostunut liukulumikenkä, joka yhdistää lumikenkäilyn ja hiihdon. Sellaisella voi sekä kävellä että hiihtää, sillä suksea muistuttavan välineen pohjassa on pitokarva. Se tarjoaa kitkaa potkaisuvaiheessa, mutta mahdollistaa myös liukumisen.

Vinkki: Älä arvaile, vaan kysy suoraan!

Myyjä Sanna Aihos kertoo pyrkivänsä yleensä selvittämään etukäteen omien kummilastensa vanhemmilta, mitä toivelistalla on.

- Moni tekee varmasti samoin. Kummityttöni ovat hyvinkin otettuja saadessaan sitä mitä ovat toivoneet.

Aihos paljastaa, että yhdelle kummitytöistä on tänä jouluna luvassa kirjalahja. Lasten ja nuorten kirjoissa on ollut viime vuosina havaittavissa, että kirjoja julkaisevat paljon hyvinkin nuoret sometähdet. Suosittuja ovat myös Disneyn kirjat, ja pintansa pitää edelleen Tammen kultaiset kirjat -sarja, joka täyttää ensi vuonna 70 vuotta.

Oli lahja mikä hyvänsä, Prisman leluosastolta suositellaan, että lahjojen hakuun lähdetään joulustressin lievittämiseksi liikkeelle ajoissa. Ennakointi kannattaa siksikin, että maailmalla vallitsevasta poikkeustilasta johtuvat tehdasseisokit ja muut toimitusongelmat aiheuttavat pientä epävarmuutta joulukauppaan.

Prisman leluosaston kootut joululahjavinkit lapsille

Leikki-ikäiset: Ryhmä Hau -lelut, Muumi-läppäri, Baby Born -nuket, Stiga-rattikelkka

Koululaiset: Legot, Super Mario -lelut, Barbiet, Stiga Snow Kick -potkukelkka, robottilelut ja toiminnalliset pehmolelut

Osuuskauppa Suur-Savo

Facebook

Instagram

Lue lisää