Mainos: Osuuskauppa Suur-Savo

Ylösten perheessä biojätteeseen menevät vain hedelmien ja juuresten kuoret

Jarna Ylönen vähentää hävikkiä sekä kotona että työpaikallaan Urpolan S-marketissa. Katso vinkit, miten onnistut pienentämään omaa ruokahävikkiäsi.

Jarna Ylösen perheen kaksi koiraa pitävät huolen, ettei biojätteeseen mene mitään syötävää ruokaa. Lukas Pearsall

"Olen omien lapsieni myötä alkanut yhä enemmän ajatella, mitä kaikkea tämän maailmamme pitäisi kestää. Pienillä arkisilla asioilla, jokapäiväisillä teoilla on minusta merkitystä, ja niillä voin vaikuttaa siihen, että maapallo on olemassa vielä 2,5- ja 4-vuotiaille lapsilleni kuin heidänkin jälkeen.

Työssäni pyrin vähentämään hävikkiä ja samaa periaatetta noudatan kotona, eli suunnittelen ostokset niin, että poisheitettävää ruokaa tulee mahdollisimman vähän.

Aukioloajan viimeisen tunnin 60-prosentin alennukset ovat toimineet niin tehokkaasti, että lähes kaikki tavara menee kaupasta etuoven kautta. Ylijääneetkin elintarvikkeet pystytään nykyisin hyödyntämään, eli kaikki biojäte menee osastoltamme biopolttoaineen raaka-aineeksi.

Kotonakin mahdolliselle hävikille löytyy hyötykäyttöä. Meillä on kaksi koiraa, jotka pitävät huolen siitä, että biojätteeseen menee vain vihannesten ja hedelmien kuoret.

Teen kotona paljon ruokaa kasviksista, ja pyrimme pitämään kasvispäiviä. Punaisen lihan käyttöä olemme pyrkineet vähentämään muun muassa kalastamalla. Kuhaa on pöytään saatu, vaikkei aviomies aina itse ehdikään kalaan, sillä naapurit ovat myyneet omistaan.

Asiakkaat kysyvät luomutuotteita koko ajan enemmän. Esimerkiksi luomusitruunoita menee yhtä paljon kuin muita sitruunoita. Se johtuu todennäköisesti siitä, että hintaeroa ei ole juuri lainkaan, ja itse hedelmätkin ovat keskenään hyvin samankokoisia ja -näköisiä, olivat ne sitten luomua tai tavallisia.

Meillä on kaksi koiraa, jotka pitävät huolen siitä, että biojätteeseen menee vain vihannesten ja hedelmien kuoret.

Sekin on minusta hävikin vähentämistä, kun opastan asiakkaita varsinkin uusien ja eksoottisten hedelmien käytössä. Esimerkiksi persimonit ovat parhaimmillaan, kun ne ovat pehmeitä. Monelta saattaa paras persimoni jäädä ostamatta, sillä suomalainen mieltää usein pehmeän hedelmän olevan jo piloilla eikä sen vuoksi arvaa sitä nostaa ostoskärryynsä.

Asiakkaat esittävät usein toiveita luomutuotteista, joita haluaisivat meille myyntiin. Esimerkiksi luomukeräkaali tuli tällä tavalla valikoimiimme. Asiakkaan omien kokemusten mukaan se ei aiheuta niin paljon vatsavaivoja kuin tavallinen keräkaali. Jotkin luomutuotteet tulevat jäädäkseen, mutta kaikki eivät aina löydä ostajakuntaansa, silti on tärkeää kuunnella asiakkaita.

Varsinkin kesäisin meillä on myynnissä paljon ihania marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja juureksia täältä Etelä-Savosta, ja asiakkaat osaavat niitä odottaa. Vaihdamme myymälöittäin tietoja paikallisista tuottajista ja heidän herkuistaan, jotta kaikilla olisi myynnissä parasta mahdollista lähiruokaa.

Pyrin noudattamaan myös muussa kulutuksessakin samaa periaatetta, eli vähentämään hävikkiä. Vaatteissa esimerkiksi ostan hyvälaatuisia ja keskenään yhteensopivia vaatteita. Omasta vaatekaapista ei enää löydykään sellaisia vaatteita, jotka joutaisivat roskikseen sen takia, ettei niille löydy koskaan käyttöä.”

Jarna Ylönen, Urpolan S-market hedelmä- ja vihannesosaston saatavuusvastaava

Jarna Ylösen perheessä kasvikset maistuivat kaikille, myös 2,5- ja 4-vuotiaille lapsille. Lukas Pearsall

Jarna Ylösen vinkit ruokahävikin poistamiseen 1. Suunnittele viikon ruokalistat etukäteen ja mieti, kuinka moneksi päiväksi kustakin ruuasta riittää.

2. Mene kauppaan ostoslistan kanssa. Näin ostat vain sillä hetkellä tarvitsemasi elintarvikkeet, eikä kaappiin kerry sellaista, minkä joudut heittämään pois.

3. Kun teet teet viikon ostokset kerralla, kärryyn kertyy paljon ostettavaa, mikä hillitsee heräteostosten tekemistä, koska tarvittavistakin ostoksista tulee jo iso kuorma.

4. Lajittele jätteesi, niin huomaat, joudutko heittämään paljon ruokaa pois. Yhdestä isosta jätekasasta biojätteen määrää ei niin helposti huomaa.

5. Jos muut keinot eivät tepsi eikä ruokahävikki pienene, kannattaa hankkia kaksi koiraa.

Osuuskauppa Suur-Savo