Mainos: Järvi-Suomen Energia

Sähkön toimitusvarmuuden parantaminen säästi Tanhuvaara Urheiluopisto & Sport Resortilla työaikaa ja myös rahaa: ”Investoinnit mahdollistuvat, kun korjauksiin ei kulu niin paljon”

Erkki Kauppinen (vas.), Anu Häkkinen ja Jouko Laamanen iloitsevat sähkökatkottomasta arjesta Tanhuvaaran opistolla. Seuraavaksi on suunnitteilla ehostaa taustalla näkyvän ensilumenladun sekä kuntorappusten valaistusta.  Hannu Luostarinen

–Jos sääennuste lupasi kovaa tuulta, tiesi se aina sähkökatkoja, kertoo Anu Häkkinen, Tanhuvaara Urheiluopisto & Sport Resortin controller ja myyntipäällikkö.

– Ukkoset olivat pahimpia.

Nyt tilanne Moinsalmen alueella on toinen. Järvi-Suomen Energia sai alueen sähkön toimitusvarmuutta parantavan hankkeen valmiiksi vuoden 2019 lopulla.

Tanhuvaaran kiinteistö käsittää noin kymmenen tuhatta sähköstä riippuvaista, rakennettua neliötä. Myrskyjen linjoille kaatamat puut ja salamat sekä lumisina talvina painava lumimassa vaikeuttivat urheilukeskuksen toimintaa.

– Hankalinta sähkökatkokset olivat jäähallin asiakkaille, kun valot saattoivat hävitä kesken treenien, kiinteistöpäällikkö Jouko Laamanen kertoo.

Toimitusjohtaja Erkki Kauppinen hyödynsi yhdessä vaimonsa kanssa syntymäpäivärahastonsa Tanhuvaaran kehittämiseen. Tien toisella puolella sijaitseva harjanne tarjoili hienot puitteet kuntorappusille, joissa kaiken tasoiset liikkujat on huomioitu. Hannu Luostarinen

Harmia ja suuria kustannuksia aiheuttivat kiinteistöautomatisaatioon liittyvät laiterikot.

– Valvontamoduulin hajoaminen tiesi aina useiden tuhansien menoerää.

Järvi-Suomen Energian sähköverkon saneeraushanke eteni opiston maille sopivasti jalkapallohallin suunnitteluvaiheessa. Alkuperäiset piirustukset muuttanut halliprojekti toteutettiin yhteistuumin. Aluetta halkonut ilmajohto vaihdettiin tontin reunassa kulkevaan maakaapeliin.

– Elämä ja työ täällä on helpottunut merkittävästi. Ei löydy asiaa, mihin toimintavarmempi sähkö ei olisi vaikuttanut, toimitusjohtaja Erkki Kauppinen kiittelee.

– Tulevaisuuteen on helpompi investoida, kun korjaustoimenpiteet eivät vie niin suurta osaa kuin aiempina vuosina, Laamanen kertoo.

Varmempaa sähköverkkoa koko alueelle 

Järvi-Suomen Energia on jo useamman vuoden varmentanut sähkönsaantia Etelä-Savon alueella. Savonlinnassa Nätkin ja Tanhuvaaran välillä hanke toteutettiin hyväksi havaitulla tavalla: sähkönjakelun päärunkoyhteys vaihdettiin vanhasta, metsiä halkovasta ilmajohtolinjasta maakaapeliin ja sivuhaarojen ilmajohdot siirrettiin teiden varsiin. Ilmajohdot on varustettu katkaisinlaitteella, joka rajaa puun kaatuessa linjalle häiriön automaattisesti pienelle alueelle. Pienemmät ilmajohtohaarat on toteutettu kustannustehokkaammalla 1 kV -tekniikalla.

– Olemme eri tekniikoita yhdistelemällä saaneet vähennettyä vikoja sekä parannettua toimitusvarmuutta, Järvi-Suomen Energian verkostoinsinööri Mika Mielikäinen kertoo.

Pitkän tähtäimen suunnitelmissa kokonaiskuva Etelä-Savon toimintavarmasta sähköverkostosta on selkeä. Käytännön toteutus tapahtuu kuitenkin hajautetusti, juuri kyseiselle alueelle paras ja kustannustehokkain ratkaisu mietittynä.

– Verkoston parantaminen on kuin palapelin palasia kokoaisi. Työ on jatkuvaa. Aikataulutukseen vaikuttaa olemassa olevan verkoston kunto, verkon tehotarve, maantieteellinen sijainti ja mahdollisten yhteiskaivukumppanien suunnitelmat. Toteutukset elävät myös tarpeiden mukaan. Esimerkiksi kesäasukkaan uusi liittymä tai olemassa olevan liittymän kasvanut tehon tarve voi muuttaa aikataulua, Mielikäinen kuvailee.

Sähkön jakeluvarmuutta parantamalla Järvi-Suomen Energia tukee omalta osaltaan haja-asutusalueiden elinvoimaisuutta. Metsäinen maakunta pitää sisällään 27 tuhannen kilometrin verkoston, jonka parantamiseen yhtiö satsaa tänäkin vuonna 50 miljoonaa euroa.

Jalkapallohalli palvelee kaikkia  

Tanhuvaaran urheiluopiston uusi jalkapallohalli tuo kaivattua harjoittelutilaa Savonlinnan seudulle. Halli palvelee opiston opiskelijoiden ja asiakkaiden ohella alueen noin neljää sataa futisjunnua. Tanhuvaaran toimitusjohtaja Erkki Kauppinen hymyilee.

Jalkapallohalli odotteli loppukesällä kattoa päänsä päälle. Halli tarjoaa tukikohdan lähiseudun lähes nelisatapäiselle junnufutarijoukolle.  Hannu Luostarinen

– Olen kiitollinen yhteistyöstä kaupungin kanssa. Ylipainehalli palvelee molempia osapuolia ja mahdollistaa esimerkiksi harjoitusleirit sekä juniorijoukkueiden turnausviikonloput. Jalkapallohallin sijainti Tanhuvaaran mailla on kustannustehokas – tontin välittömässä läheisyydessä olevat jäähallin pukutilat ovat myös jalkapallohallin käytettävissä, eikä kiinteistöhuolto tuo kaupungille lisäkustannusta. Opistolla on tarjota puitteet, vaikka koko viikonlopun kestävään turneeseen.

Hallin käyttö on aikataulutettu arki-iltaisin seuroille, viikonloput on jaettu yhteistuumin etukäteen.

Yhteistyöllä on suuri merkitys koko alueen elinvoimaisuudelle. Yhteistä polkua on raivannut neljättä talvea käytössä ollut ensilumenlatu.

– Ladun ylläpidon opisto ja kaupunki jakavat yhdessä. Kävijöitä on riittänyt, erityisesti viime talvena, kun lunta oli poikkeuksellisen vähän, Kauppinen kertoo.

– 800 metrin mittaisella ladulla innokkaimmat hiihtivät 30–40 kilometriäkin kerrallaan.