Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Someniska painuu kumaraan kuin mummolla — Näin ehkäiset niskakivut

13.09.201708:09
  • Woman using a smart phone on the beach. A beautiful sea on background.

    Ruotsalaistutkimuksen mukaan nuoret, jotka lähettivät yli 20 tekstiviestiä päivässä, ilmoittivat huomattavasti useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. Kuva: Juha Jarvinen / Alamy

Pää on kumarassa ja peukalot hivelevät puhelimen nappuloita. Viesti on tärkeä.
Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia älypuhelinten käyttäjistä tuntee käsi- ja niskakipua, pidättää hengitystään ja kokee jännittyneisyyttä tekstaamisen aikana.
— Kipua syntyy kun yläselän asento lysähtää ja hartiaseudun ja lapojen lihakset joutuvat työskentelemään venytettyinä, OMT-fysioterapeutti Janne Aumakallio kuvaa.
Kun kaularangan epätasapainon vuoksi luonnollinen kaari muuttuu, syntyy someniska. Sama asia kuin iäkkäiden ihmisten kaularangan rappeutumasta tuleva mummoniska, mutta 60 vuotta etuajassa.
Aumakallion mukaan säännöllisellä harjoittelulla jumittunut yläselkä ja niska voidaan saada paremmaksi ja kivut vähenemään jo muutamassa viikossa.

Nuoret, jotka lähettivät yli 20 tekstiviestiä päivässä, ilmoittivat huomattavasti useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista, kertoo ruotsalaistutkimus. Muita raportoituja oireita olivat sormien tunnottomuus ja nipistely. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä.
Yhdellä kädellä tekstiviestien kirjoittaminen altistaa kivuille ja muille ongelmille kaikkein eniten. Kahdella kädellä näppäiltäessä yläselän lihakset aktivoituvat tasaisemmin, eikä toisen käden ranteeseen ja peukaloon kohdistu yhtä suurta kuormitusta.
Myös istuen tekstiviestien kirjoittamisen on todettu olevan yhteydessä huonompaan kaularangan asentoon ja suurempaan niska-hartiaseudun kuormitukseen kuin seisten tekstailun.
Tärkeintä on, ettei päästä päätä roikkumaan eteen ja alas, vaan pitää älylaitetta suun ja silmien välisellä korkeudella, pitää taukoja näppäilystä ja korvaa tekstiviestit mahdollisuuksien mukaan ääniviesteillä.
Aucklandin yliopiston tutkimuksen mukaan lysähtänyt ryhti voi tuoda mukanaan stressitilan, joka johtaa ärtyneisyyteen, ilkeyteen ja synkkyyteen. Hyvässä ryhdissä istuneiden itsetunto on parempi.

Näin voit kuitenkin ehkäistä niskakipua:
- Nosta pää ja näyttö pystyyn, kun tekstaat tai pelaat pelejä. Tue kyynärpäät vartaloon. Sopiva näytön katselukorkeus on suoraan suun edessä.
- Käytä ääniviestiä.
- Pidä taukoja. Vältä pitkiä tekstausjaksoja, pelaamista, surffausta tai sähköpostien lukemista. Vedä leuka sisään ja hengitä kolme kertaa syvään sisään ja ulos puolen tunnin välein.
- Jos näppäilet tekstiviestiä, käytä molempia käsiä. Se pitää ylävartalon symmetrisessä asennossa ja vähentää yksipuolista yläraajan, ranteen ja peukaloon kuormitusta.
- Ojenna ryhti. Katso sivuprofiiliasi peilistä. Jos hartiasi näyttävät olevan edessä ja pää työntyy eteen, korjaa asentosi: Nosta pää pystyy, ojenna yläselkä ja avaa rintakehää sekä päästä hartiat rennosti alas. Voit parantaa ryhtiä myös huolehtimalla liikkuvuudestasi ja vahvistamalla niskan ojentajalihaksia, lapaluiden tukilihaksia ja vartalolihaksia.
- Venyttele rinta- ja kaulalihaksia.
- Tiedosta hengityksesi. Hengitä muutaman kerran syvään ulos ja anna vatsan ja kylkien laajentua sisäänhengityksellä. Hengityskertojen laskeminen auttaa rentoutumaan stressin iskiessä.
- Pidä juomataukoja. Selkärangan välilevyt, lihakset lihaskalvoineen kiittävät, kun muistat juoda vettä. Juodessasi tulet samalla ojentaneeksi itsesi.

Lähde: Selkäliitto

Vesa Salminen

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut