Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Oopperajuhien entinen johtaja Timo Mustakallio sai vihdoin elämäkerran — sankaritenorin ura oli Suomessa tuntematon, kilpailut pitävät nimen pinnalla

15.07.201711:47
1
  • Timo Mustakallio -kirjan julkistustilaisuus, Seppo Kimanen, Jorma Silvasti, Jorma Hynninen, Eero Rantala

    Muun muassa Seppo Kimanen, Jorma Silvasti, Jorma Hynninen ja Eero Rantala muistelevat Timo Mustakalliota Pentti Savolaisen ja Hannu-Ilari Lampilan tuoreessa kirjassa. Kuva: Tuija Pauhu

Hän oli aina hyvällä tuulella ja toisia innostava. Hän tarttui toimeen ja loi hyvän yhteishengen.
Muun muassa näin kuvailee Pentti Savolainen Timo Mustakalliota, tenoria, entistä oopperajuhlien johtajaa. Perjantaina julkaistiin Savolaisen ja musiikkitoimittaja Hannu-Ilari Lampilan kirjoittama teos Timo Mustakallio, tuntematon sankaritenori.
Julkistamistilaisuus Wanhalla Kasinolla oli kuin elävä oopperajuhlien historia. Paikka olivat muun muassa  juhlien entinen taiteellinen johtaja Jorma Hynninen, Mustakallion seuraaja Ralf Gothoni, nykyinen taiteellinen johtaja Jorma Silvasti, Kuhmon kamarimusiikin perustaja Seppo Kimanen, juhlien hallituksen entinen puheenjohtaja Eero Rantala sekä lapset Timo-Pekka ja Tuula Mustakallio.
Kaikkien näiden ja monen muun muisteluita Mustakalliosta on tuoreessa kirjassa.
— Valitettavasti Raimo Sirkiä ja Matti Salminen eivät päässeet paikalle, sanoo Savolainen.

Timo Mustakallio (1929—1984) ei Savolaisen mukaan halunnut pitää ääntä menestyksestään. 
— Suomessa ei tiedetty, kuinka hieno ura hänellä oli Euroopassa ja kuinka arvostettu sankaritenori hän oli. Sitten hän lopetti laulamisen ja menestyi myös liike-elämässä.
Tuore kirja käy läpi Mustakallion elämän lapsuudesta kuolemaan. Mukana on myös muutama äänite Mustakallion laulusta, esimerkiksi Cavaradossin aaria vuodelta 1968. Äänite on tehty New York Cityn oopperassa. Pentti Savolaisen poika Heikki on pelastanut huonokuntoisten äänitteiden aarteet.

Eero Rantala oli Mustakallion läheinen ystävä. Hän muistelee myös hetkeä sairasvuoteen äärelle, jolloin lupasi perustaa oman rahastonsa nuorille laulajille, jos rahaston palkinto voidaan jakaa yhdessä Mustakallio-palkinnon kanssa. Näin on tapahtunut.
Jorma Hynninen jakoi pienen pukuhuoneen Mustakallion kanssa ollessaan opiskelijasopimuksella Kansallisoopperassa 60-luvun lopulla.
— Hän antoi nuorelle laulajalle hyviä neuvoja ja oli kannustava kollega, muisteli Hynninen.

Vuonna 1974 Mustakallio perusti Timo Mustakallio -kilpailut nuorille laulajille.
— Timolle olivat nuoret aina tärkeää. Hän ei jäänyt miettimään entisiä aikoja, vaan katsoi eteenpäin, sanoo Jorma Silvasti.
Timo Mustakallio -kilpailuista on kehittynyt tärkeä osa Suomen lauluelämää. Sen ovat voittaneet muun muassa Walton Grönroos, Jorma Silvasti ja Raimo Sirkiä — ja kaikista tuli myöhemmin oopperajuhlien taiteellisia johtajia.
Mustakalliosta tuli oopperajuhlien johtaja Martti Talvelan ja Veijo Varpion jälkeen. Kausi jäi nelivuotiseksi: Mustakallio sairastui aivosyöpään ja kuoli marraskuussa 1984.
— Tapasimme leikkauksen jälkeen heinäkuussa. Silloin lupasin, että hänen haaveensa Aida toteutetaan sellaisena, kuin hän oli se halunnut. Näin tapahtui, kertoo Pentti Savolainen.

Timo Mustakallio -kilpailut su 16.7. Savonlinnasali. Alkukilpailu klo 11, loppukilpailu klo 19.
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Laila H Flink H... (kirjautumaton)
" Arvoisat musiikkijohtajat, Martti Talvelan muistoista löysin kirjoituksen , joka oli vuodelta 1972. " Olen työskennellyt heidän kanssaan Helsingissä monissa erilaisissa konserteissa , mm, Johanneksen kirkossa , käytännön avustajana. " Martti Talvelan muistoista loysin kirjoituksen , joka oli noin vuodelta 1972 , kirjoitettu Kerimäenkirkosta . Kuinka ihanat ovat sinun asuinsijasi , herra Sebaot . Minun sieluni ikävöitsee ja halajaa herran esikartanoihin . Minun seieluni ja ruumiini pyrkivät riemuiten elävää Jumaalaa kohden . Lösihän lintunen majan ja pääskynen pesän , johon poikasensa laskee , sinun alttarillesi , herra Sebaot , minun kuninkaani ja minun Jumalani. Kim Bori syntyi Helsingissä v. 1919 , häen ammattiusa alkoi 1951 . Hänestä kehittyi nopeasti kansainvälinen kuuluisuuden ( aikaisemminhän oli ollut tieteellistä tutkimusta suorittava kemisti. ) Hän edusti pokkeuksellista monipuolisuutta . Perinteellisesti hän esiintyi Saksan kielellä , mutta hänen tuotannossaan oli Ranskalaista , Venäläistä ja Italialaista ja pohjoismaalaisia lauluja . Konserttien kannatusrenkaan puheenjhtajana toimi A.P Päivärinne , tunnetun viulutaiteilijan Paavo Pohjolan kanssa. ( Kannatusrenkaat ovat olleet jo tuolloin edustettuina musiikkialalla. , Hyvä niin , näin kehitys maaseudullakin kulki eteenpäin , musiikkialalla. Kiitollisuudella muistellen. l.h.f

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut