Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Yrityskaupat ovat pitkä prosessi – uusia jatkajia etsitään yrityksille koko ajan Savonlinnan seudulla

13.09.201710:07
2
  • Juhani Rouvinen

    Itä-Savon uusyrityskeskuksen yrityspalvelujen toimitusjohtaja Juhani Rouvinen kertoo, että Savonlinnan seudulla on tänä vuonna löydetty jatkajia yli 20 yritykselle. Kuva: Antti Varonen

Savonlinnan seudulla on 1419 yli 50-vuotista yrittäjää, jotka ovat jossakin vaiheessa luopumassa yrityksestään. Itä-Savon uusyrityskeskus on ollut etsimässä jo pitkään jatkajia toimintansa lopettaville seutukunnan yrityksille.

Itä-Savon uusyrityskeskuksen yrityspalvelujen toimitusjohtaja Juhani Rouvinen kertoo, että uusia asiakkaita he saavat koko ajan lisää.

Viime vuonna keskus oli mukana järjestelyissä, joiden seurauksena yrityksissä saatiin aikaan 39 omistajanvaihdosta eli yritykselle löydettiin jatkaja.

— Tänä vuonna jatkajia on löydetty yli 20 yritykselle, Rouvinen kertoo.
 
Yritysten uudet omistusjärjestelyt kestävät pitkään. Ne ottavat aikaa keskimäärin 1–5 vuotta. Vuoden 2016 hyvä saldo eli 39 omistajanvaihdosta perustuu jo pari vuotta kestäneeseen prosessiin.

Tehostettu jatkajien hakeminen yrityksiin aloitettiin vuonna 2015 Kontrahti-hankkeena.

Kun Savonlinnan kaupunki uudisti elinkeinotoimeaan, niin Itä-Savon uusyrityskeskukselle vastuutettiin jatkajien hakeminen omistajanvaihdokseen tuleville, ikääntyville yrittäjille.

Nykyisin palvelu on osa keskuksen normaalia toimintaa. Kontrahti jätettiin nimenä palveluun, koska se ehti tulla yrittäjille tutuksi.

Tilanne yrityskentällä on hyvin akuutti valtakunnallisestikin. Suomessa on noin 78 000 yrittäjää, jotka lähestyvät eläkeikää. Noin 30 prosentilla ei ole yritykselleen jatkajaa.

— Tämä on melkoinen ongelma Suomessa,  Juhani Rouvinen sanoo.

Jatkajien löytämisellä on suurta merkittävyyttä. Jos jatkajaa ei saada, antaa yrittäjä työntekijöilleen irtisanomisilmoituksen, ja ajaa yrityksen taseen alas.

Tämä tietää luonnollisesti aina iskua seudun elinvoimalle eli ostovoimalle samoin kuin verokertymille arvonlisäverot ja yhteisöverotuotto mukaan lukien.

Savonlinnan seudun yritysjärjestelyissä on ollut aina mukana hyvin laaja kirjo erilaisia toimialoja. Perusaloja ovat teollisuustuotanto, kauppa ja palvelut.

— Yrityskauppoja kyllä syntyy, kun myynnissä olevan yrityksen talous on tasapainossa, ja yritys tuottaa tulosta, Rouvinen sanoo.
     

   

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä juu juu (kirjautumaton)
Suuret omarahoitusosuudet estävät todellakin esim. työttömiltä tai vähävaraisilta yrittäjäksi ryhtymisen niin, että voisi hankkia valmiin liiketoiminnan. Tässä se epäsuhta sitten onkin, että miksi yrityskauppoja syntyy aivan liian vähän tarpeeseen nähden. Ne joilla on valmiiksi hyvät vakituiset työt, eivät ole kovin hanakoita niistä irroittautumaan ja lähtemään yrittäjiksi. Taitaa valtaosa yrityskaupoista olla sitä, että joku kilpailija hankkii itselleen lisää markkinaosuutta.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut