Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Yöunet päiväkodissa vai kotona? Kunnat linjaavat vuorohoidosta eri tavoilla

17.02.201615:20
2
  • Kellarpellon päiväkoti

    Vuorohoitoa saa, kun molemmat vanhemmat tai yksinhuoltaja on vuorotyössä. Lapsi voi olla hoidossa vanhemman työvuoron ja yövuoron jälkeisen nukkuma-ajan. Kuva: Soila Puurtinen

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen ei ole tuonut Mikkelissä ja Pieksämäellä lisää lapsia vuorohoitoon. 
Mikkelin varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Vartiainen toteaa, että muutokset eivät näy ainakaan vielä. 
— Muutaman lapsen hoitoaika on lisääntynyt vuorohoidossa. 

Pieksämäellä päättyy maaliskuun alussa keskitetty haku heille, jotka toivovat lapselle uutta hoitopaikkaa syksyllä. 
— Kun haku on päättynyt, olemme viisaampia siinä, onko vuorohoidon tarve lisääntynyt, Pieksämäen varhaiskasvatuksen johtaja Eija Tarvonen toteaa. 
Kunnat linjaavat vuorohoidon periaatteet. Pieksämäellä on linjattu, että vuorohoidossa oleva lapsi pitää hakea viimeistään kello 22.30 tai lapsi jää nukkumaan päiväkotiin. 
— Mitä pienempi lapsi on, niin on lapsen etu, että hän pääsee ajoissa nukkumaan, eikä lasta yritetä pitää väkisin hereillä. 

Vuorohoitoa tarjoavan Punkaharjun päiväkodin johtaja Päivi Vihavainen kertoo, että Savonlinnassa ei ole ehdottomia linjauksia siitä, milloin lasta ei enää voisi hakea illalla kotiin. 
— Pitää olla herkkyyttä toimia tapauskohtaisesti. Lasta ja perhettä kuunnellen pitää varmistaa sekä lapsen että vanhemman riittävä unensaanti, Vihavainen sanoo. 

Mikkelissä lapsen riittävän yöunen turvaamiseksi suositellaan, että alle 3-vuotias ei haeta iltakymmenen jälkeen ja yli 3-vuotiasta kello 23 jälkeen, jos hoitoon on palattava seuraavana aamuna aamukuuteen mennessä. 

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Monesti alle kolmevuotias käy yö unille jo klo n.20 tai jopa aiemmin, ja lapsi joudutaan hakemaan esim. Klo n 21.30 jos vanhempien työpäättyy klo 21. Lapsi saattaa palata hoitoon seuraavana aamuna esim klo 6.30. Ei ole saanut jäädä yöksi, vaan kotiin on pitänyt hakea.. Jutussa "on palattava aamu kuuteen mennessä", miksi lapsi ei voi nukkua koko yötä hoidossa jos on palattava niin aikaisin tai nukkua aamulla esim klo kahdeksaan josta vanhempi voi hakea hyvän yöunen nukkuneen lapsen kotiin. Tälläinen mahdollisuus pitäisi tarjota perheille, tällä tuetaan lapsen kehitystä ja kasvua. Pieksämäen linjaus hyvä, mitä pienemmästä lapsesta kyse, sitä tärkeämpää tukea unen riittävyyttä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut