Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Vitsat tuovat tänään tuoreutta ja terveyttä - saako virpoja pukeutua noidaksi?

20.03.201607:00
9
  • Virpomavitsatalkoot kaikenikäisille

    Mikkelin ortodoksisessa seurakunnassa palmusunnuntaihin valmistauduttiin virpomavitsatalkoilla. Taiteilemassa Taavi Kuismala. Kuva: Jaakko Avikainen

  • Virpomavitsatalkoot kaikenikäisille

    Eeva-Liisa Pirkonen teki virpomavitsatalkoissa koristeita kirkkoon. Kuva: Jaakko Avikainen

  • Virpomavitsatalkoot kaikenikäisille

    Sohvi Kuismala tykkää askartelusta ja viihtyi hyvin virpomavitsatalkoissa. Kuva: Jaakko Avikainen

Virvon, varvon, tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle!
Tuttu virpomisloru, tai joku lukuisista loruista, kuullaan tänään palmusunnuntaina monessa suomalaiskodissa.
Yleisimmin lapset virpovat vanhemmat, isot vanhemmat ja naapurit.

Mikkelin ortodoksisessa seurakunnassa palmusunnuntaihin valmistauduttiin virpomavitsatalkoilla. Vitsoja tehtiin sekä virpomiseen että koristeeksi.
Seurakuntakodin pöytä notkui erilaisia askartelutarvikkeita, ja Sohvi Kuismalan, 6, pajunoksa sai koristeekseen värikästä piipunrassia, paperikukkia ja erilaisia höyheniä. 
- Vähän vaikea valita, mitä ottaa, mutta tekeminen on helppoa, Kuismala kertoo.

Eeva-Liisa ja Pertti Pirkonen sekä Eila Karppinen-Asikainen koristelivat pajunoksia kirkon ja omien kotien kaunistukseksi. Perinteisesti virpomavitsat asetetaan ikonien taakse.
- Aika kuluu talkoissa mukavasti, Pirkonen sanoi.

Ortodokseilla virpominen on vahvasti osa kirkollista perinnettä. Virpomisvitsat esimerkiksi siunataan kirkossa palmusunnuntain aattolauantain vigiliassa.
Virvontaperinteen yleistyminen ja maallistuminen eivät talkooväkeä haittaa mutta virpomisen sekoittuminen pakanalliseen trolliperinteeseen harmittaa.
- Noidaksi pukeutuminen ei kuulu virpomiseen, Karppinen-Asikainen sanoo.

Samaa mieltä on Tanja Kuismala. Mikkeliläisperheessä virpominen on jokavuotinen perinne, mutta noitapukuja ei Kuismalan perheessä käytetä.
- Lapsien ei tarvitse eikä pidä pukeutua virpomisreissuille, vaikka kaikki eivät tykkää virpojista tavallisissa vaatteissa, äiti sanoo.

Mitä sinä olet mieltä? Saako virpoja pukeutua, vaikka noidat ja kissat eivät kuulu alkuperäiseen perinteeseen?
Muista myös lähettää kuva virpojista!

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Perinne taitaa olla jo siltä osin muuttunut...kyllä pukeutuminen taitaa olla nykyajan lapsille hyvin olennainen osa virpomaan lähtemistä. Lapset ovat lapsia, virpomisasioihin ei kannata suhtautua turhan tiukkapipoisesti...eihän koko hommassa ole muutenkaan mitään järkeä jos alkaa tarkemmin miettimään...

Lähettänyt käyttäjä realismi (kirjautumaton)
Kiva vaan että lapset pukeutuvat. Samanlaista mielkuvituksen tuotetta nuo noidat kuin uskonnotkin. Tuota viatonata pukeutumista tosin ei käytetä toisten ihmeisten taloudelliseen hyväksikäyttöön ja orjuuttamiseen, kuten uskontoja.

Käyttäjän Veli Puolikuu kuva
Lähettänyt käyttäjä Veli Puolikuu
Kadonnut noitaperinne pitää elvyttää. Suomen kulttuuriperinteisiin kuuluu risujen kanssa virpova noita ja muut risuluudat, millä ne lenteli. Srk voisi palkata keikkatyöläisiä, vaikka nuoria noidiksi ja virpomaan. Samalla työttömät voisi olla risusavotassa jotta risuja on riittävästi, joka noidan tarpeisiin.

Lähettänyt käyttäjä Noituus on kauhistus (kirjautumaton)
Miten kristinuskon tärkempään juhlaan voisi mitenkään kuulua noidat? Noituuksien opettaminen lapselle on ihmisen ihmisen eksyttämistä kadotukseen. Apt 13:8 -11 Mutta Elymas, noita - sillä niin tulkitaan hänen nimensä - vastusti heitä, koettaen kääntää käskynhaltijaa pois uskosta. Niin Saulus, myös Paavaliksi kutsuttu, täynnä Pyhää Henkeä loi katseensa häneen ja sanoi: "Voi sinua, joka olet kaikkea vilppiä ja kavaluutta täynnä, sinä perkeleen sikiö, kaiken vanhurskauden vihollinen, etkö lakkaa vääristelemästä Herran suoria teitä? Ja nyt, katso, Herran käsi on sinun päälläsi, ja sinä tulet sokeaksi etkä aurinkoa näe säädettyyn aikaan asti." Ja heti lankesi hänen päällensä synkeys ja pimeys, ja hän kävi ympäri ja etsi taluttajaa. ---- Matt 18:6 Mutta joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat minuun, sen olisi parempi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Noidat ovat länsisuomalaista pakanallista perinnettä. Pohjanmaalla noitia karkotettiin pääsiäiskokkoja polttamalla, mikä tapa siellä elää edelleen. Virpominen taas oli alkuaan itäinen ortodoksinen tapa virpovitsojen koristeluineen Sen tarkoituksena oli tuottaa virvottavalle onnea ja menestystä (virpoi varpoi tuoreeks terveeks...), ei ovelta ovelle kulkeminen ja kerjääminen.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä