Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Vanhan kirjaston säilyttäjä saisi ostaa Nälkälinnanmäen alennuksella — Päättääkö tekninen lautakunta hinnoittelusta viimeisessä kokouksessaan?

Päivitetty: 12.05.201715:30
54
  • kirjasto

    Nälkälinnanmäki saattaa ensi viikolla saada kaksi eri hintaa riippuen siitä, säilyykö kirjastotalo vai ei. Kuva: Soila Puurtinen

Savonlinnan tekninen johtaja Kari Tikkanen esittää, että Nälkälinnanmäki myytäisiin halvemmalla, jos ostaja säilyttää vanhan kirjastorakennuksen. Tikkanen esittää, että tekninen lautakunta päättäisi Nälkälinnanmäen hinnoittelusta viimeisessä kokouksessaan, joka on ensi tiistaina.

Nälkälinnanmäki on kaavoitettu siten, että vanhan kirjastotalon voi purkaa tai säilyttää. Kaava tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä huhtikuussa.

Tontilla on rakennusoikeutta 3 300 kerrosneliötä. Jos kirjastorakennus säilytetään, voidaan jäljelle jääneellä rakennusoikeudella tehdä kirjaston viereen 1 844 kerrosneliön rakennus kolmeen kerrokseen.

Tikkanen esittää rakennusoikeuden hinnaksi 215 euroa neliöltä, jos ostaja purkaa vanhan kirjastotalon. Tontin hinnaksi tulee silloin 709 500 euroa.

Jos ostaja säilyttää kirjastotalon, hän maksaa ainoastaan käyttämättömästä rakennusoikeudesta ja siitäkin vain 160 euroa neliöltä. Tontin hinnaksi tulisi 295 000 euroa.

— Kaupungilla on velvollisuus miettiä myös säilyttäviä vaihtoehtoja. Tässä ojennetaan kättä niille tahoille, joilla on intressejä säilyttää vanha rakennus, Tikkanen sanoo.

Tontin ostajan ostettavaksi tulisi käytännössä myös kirjaston entinen parkkipaikka kadun varrelta, koska muuten pysäköintipaikat alueella eivät riitä. Parkkipaikka maksaa 6 000 euroa tai 3 000 euroa riippuen siitä, purkaako ostaja kirjaston.

Jos tekninen lautakunta hyväksyy tontin pohjahinnat, virkamiehet laittavat tontin ensin tarjouskauppaan määräajaksi. Sen jälkeen tontit jää myyntiin pohjahinnoilla.

Monet päättäjät olivat vaalien alla sitä mieltä, että Nälkälinnanmäen myyntipäätös pitäisi jättää uudelle valtuustolle ja uudelle lautakunnalle. Sitä mieltä oli silloin muun muassa valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.).

Mikkonen on yhä samaa mieltä:

— Mutta kun asia on esityslistalla, niin lautakunta voi päättää asiasta, jos se haluaa. Vanhan tai uuden valtuuston ryhmäneuvotteluissa asia ei ole noussut esille. Lautakunnan evästäminen tässä asiassa ei ole minkään kokouksen esityslistalla maanantainakaan, Mikkonen sanoo.

Maanantaina on Savonlinnan vanhan kaupunginvaltuuston kokous sekä uuden kaupunginvaltuuston ryhmäneuvottelut.

Uusi valtuusto aloittaa työnsä kesäkuun 12. päivänä ja uusi tekninen lautakunta aloittaa työnsä kesän aikana.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kauko Rauhansalo (kesk.) arvioi, että lautakunta tekee tiistaina päätöksen Nälkälinnanmäen hinnoittelusta. Asia jää pöydälle vain, jos se äänestetään pöydälle. Yhden ihmisen vaatimus ei riitä.

Lautakunnan jäsen Matti Mäkelä (kok.) on kokoomuksen vaaliohjelman mukaisesti ollut kannattamassa Nälkälinnanmäen suunnittelemista uusiokäyttöön yhdessä asukkaiden ja kolmannen sektorin kanssa.

Mäkelän mielestä olisi järkevintä laittaa hinnoittelupäätös pöydälle ja jättää se uuden lautakunnan päätettäväksi. Hintakaan ei Mäkelän mielestä ole kohdallaan siinä vaihtoehdossa, jossa kirjasto puretaan.

— Hintaa pitää miettiä uudestaan. Kapina syntyy, jos kylän paras tontti myydään alihintaan, Mäkelä sanoo.

Tikkasen esitys tekniselle lautakunnalle löytyy tästä.

 

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Ihanaa (kirjautumaton)
"Kolmoset" ja muut yleishyödylliset yhdistykset sekä suojelua vaativat, teillä on erinomainen tilaisuus ostaa Nälkälinnanmäki ja toteuttaa unelmanne.

Käyttäjän Kimmo Käärmelahti kuva
Lähettänyt käyttäjä Kimmo Käärmelahti
Mielenkiintoinen veto tekniseltä johtajalta, mutta olisiko sittenkin parempi, että päätöksen tekisi uuden kaupunginvaltuuston nimeämä lautakunta. Tai peräti lautakunnan ja kaupunginhallituksen esityksestä uusi kaupunginvaltuusto. Pysyisi ehkä näin toimien päätös voimassa ainakin seuraavat neljä vuotta. Vanhalle kirjastolle Nälkälinnanmäellä on "monta ottajaa", mutta kuinka monen ottajan rahkeet oikeasti kestävät vanhan rakennuksen kunnostuksen ja ylläpidon. Tämän vuosituhannen alussa (kun piti perustella uuden kirjaston rakentamista) arvioi kaupungin tekninen toimi vanhan kirjadton remontin suuruudeksi noin 2,5 miljoonaa euroa. Kun rakennuksessa ei ole 17 vuoden aikana tehty juurikaan remonttia, ei tuo arvio oke ainakaan pienentynyt. Mutta kuten alyssa totesin, on vanhalla kirjastolla "monta ottajaa". Viimeisten kolmen vuoden aikana tiloihin on ideoitu/suunniteltu mm. kansalaisten kohtaamispaikkaa, kaupunkilaisten olohuonetta, yhdistysten toimitiloja, kädentaitajien verstas- ja myymälätiloja, ravintolatoimintaa, seniorikeskusta ja viimeisimpänä perhekeskusta. Osa suunnittelijoista on ollut kansalaistoimijoita, osa kaupallisia tahoja. Kaupungilla itsellään ei ole missään vaiheessa ollut tiloille muuta ratkaisua kuin myydä koko mäki lomaosakkeiksi. Tosin nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tälle ratkaisulle ei tunnu olevan suurta ostajaryntäystä. Tilojen kulut ovat vuodessa noin 36 000 euron luokkaa, joten vuokralaisina tiloissa voisi toimia monikin tiloista kiinnostunut taho. Savonlinnan Seudun Kolomonen ry oli kiinnostunut solmimaan vähintään viisivuotisen vuokrasopimuksen tiloista vuosille 2015-2019 jo liki kolme vuotta sitten, mutta kaupunki ei tuolloin suostunut vuotta pidempään vuokrasopimukseen. Olisi ehkä kannattanut, sillä nyt tilat ovat seisseet osin tyhjillään ja käyttämättöminä ja vuokraeurot ovat kulkeutuneet muualle. Mielenkiintoisen lisämausteen tulevaan Nälkälinnanmäen tilaratkaisuun tuo myös suhtautuminen vapaaksi jäävän rakennusoikeuden käyttöön. Haluaako mahdollinen ostaja jättää oijeuden käyttämättä ha jos haluaa, pakottaako kaupunki kuitenkin tuon rakennusoikeuden käyttämään. Asiassa on monia mielenkiintoisia särmiä, jotwn olisikohan syytä jättää asia sittenkin vasta valittujen kuntapäättäjien ratkaistavaksi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Savonlinnan kaupungin linjaus siis on, että yhdelläkään historiallisella rakennuksella ei ole muuta arvoa kuin kulloinkin voimassa oleva rakennuksen/tontin markkinamyyntihinta? Millään kaupungin rakennusperinnöllä tai rakennusten ilmentämällä historialla ei ole mitään rahassa laskettavaa arvoa eli nämä joutavat romukoppaan aiheettomina kaupungin asukkaiden tekeminä valituksina, paitsi jos museovirasto on ehtinyt jotain vaatia säilytettäväksi jälkipolville. Lämmin kiitos.

Käyttäjän Kimmo Käärmelahti kuva
Lähettänyt käyttäjä Kimmo Käärmelahti
Arvoisa Anonymous klo 18.26, lue tuo tähän jutturyppääseen liitetty juttu Nälkälinnanmäen kaavan valtuustokäsittelystä ja vertaa sitä väitteeseesi siitä, että SDP vastustaisi Nälkälinnanmäelle rakennettavaa matkailutoimintaa palvelevaa uudisrakennusta. Miten meni noin niinkuin omasta mielestäsi tuo väitteesi SDP:n suhtautumisesta asiaan?

Lähettänyt käyttäjä Pulteri (kirjautumaton)
Käsittämätöntä on ollut koko touhu tuon vanhan kirjaston kanssa. Ulukopaekkakuntalaisena on ollut surullista katsottavaa. Vanha hapan kiinteistö hyvällä paikalla, josta ei osata luopua. Tontille mahtuisi uusi rakennus, jossa voisi olla asuntoja, vanhusten asuntoja, matkailulle chalets asuntoja ja vaikkapa kahvilaravintola. Kerho tms tilojakin siihen mahtuisi. Tontille sopisi iso rakennus jonka massoittelu noudattaisi hollantilaisia tehokkaan kaavoituksen periaatteita. Pitkä rakennus ja kolme tornia, joista yksi voisi olla esim tuo kahvila ravintola. tornit voisivat olla vuoropuhelussa vanhan linnan kanssa ja täydentää modernilla tavalla historiallista aluetta. Savonlinna voisi täydentää sillä linnakaupungin imagoa. Saisi upean kaupunkikuvallisen täydennyksen, joka näkyisi veneilijöillekin. Loistava paikka ja mahdollisuus monipuoliseen kiinteistön käyttöön eri käyttötarkoituksiin. Yhtä aikaa. Laittakaa jo nyt viimeinkin hösseliksi.

Sivut

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut